Ostrzenie (AF) w 350D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Baal
    Bywalec
    • 2006
    • 228

Ostrzenie (AF) w 350D

Witam,

Zauwazyłem że kiedy chce zrobić zdjęcie niebu (bez horyzontu), poprostu głowa do góry i zdjęcie to na AF nie mogę go wyostrzyć, jest jakiś sposób ku temu? Czy lepiej jest łapać fragment horyzntu a później odpowiednio przekadrować?
    Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d
  • Zaibatsu
    Bywalec
    • 2006
    • 242

jeśli niebo jest mało kontrastowe to zapomnij o AF-ie, tylko po co robic zdjęcie takiemu niebu?

Komentarz

• Baal
      Bywalec
      • 2006
      • 228

No niby nie ma to sensu, ale ogólnie to zauwazyłem Dlatego pytam, bo czekam aż przestanie padać żeby spróbować podczas zachodu słońca łapiąć niebo ze słońcem i horyzont A słońce zawsze wyjdzie przepalone?
      Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

Komentarz

• Robson01
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1574

Jeżeli na niebie są chmury, to może na granicy - biała chmura błękitne niebo złapiesz ostrość. Przy jednolitym (bez chmur) to raczej bez sensu.
        Canon
        Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Baal
          Bywalec
          • 2006
          • 228

No przy jednolitym to wiem OK, spróbuje tak jak mówisz

Dziękuje za pomoc

Komentarz

• Zaibatsu
            Bywalec
            • 2006
            • 242

widać że nie wiesz jak działa AF, zrób prosty test spróbuj ustawić ostrość na jednolitej gładkiej powierzchni w całym kadrze na przykład gładkiej ścianie albo białej kartce, a potem przyłóż coś kontrastowego do tej powierzchni, po takim teście powinieneś dojść do właściwych wniosków

Komentarz

• KuchateK
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 4895

Zamieszczone przez Zaibatsu
              spróbuj ustawić ostrość na jednolitej gładkiej powierzchni w całym kadrze na przykład gładkiej ścianie albo białej kartce
              Test z zapieta i wlaczona lampa tez sie liczy?
              ...

Komentarz

• Zaibatsu
                Bywalec
                • 2006
                • 242

Zamieszczone przez KuchateK
                Test z zapieta i wlaczona lampa tez sie liczy?
                nie no coś ty dopiero jak masz zapiętą lampę co najmniej 580 EX i szkło 70-200 L IS USM, bez tego szkła to nawet nie ma co podchodzić do testu

Komentarz

• piast9
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3267

Zamieszczone przez Baal
                  (...)nie mogę go wyostrzyć(...)
                  Wiem, że są tacy, co chcą robić zdjęcia bez znajomości zasady działania podzespołów aparatu , ale jeśli do nich nie należysz, to poczytaj sobie ten artykuł
                  650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Kubak82
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2348

a pamieta ktos jeszcze stare dobre czasy manual focus :wink: .. tata mi mowil, ze jego dziadek kiedys dal rade tak zdjecie niebu zrobic, krecac jednym z tych dziwnych kreciolkow na obiektywie

Komentarz

• snow
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1145

To dziadek twojego taty miał 350d? :razz:

Komentarz

• Kubak82
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2348

mowisz i masz - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=101042443

Komentarz

• rysiaczek
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 897

Zamieszczone przez Zaibatsu
                          nie no coś ty dopiero jak masz zapiętą lampę co najmniej 580 EX i szkło 70-200 L IS USM, bez tego szkła to nawet nie ma co podchodzić do testu
                          Na pewno wiesz, co kuchatek miał na myśli pytając o lampę???
                          Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• Zaibatsu
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 242

Zamieszczone przez rysiaczek
                            Na pewno wiesz, co kuchatek miał na myśli pytając o lampę???
                            Rysiu nia ironię odpowiada się ironią a ja nie mam zamiaru zdawać przed tobą egzaminu wiedzy z podstaw fotografi
                            Ostatnio edytowany przez Zaibatsu; 4883.

Komentarz

• Pszczola
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1760

Zamieszczone przez piast9
                              Wiem, że są tacy, co chcą robić zdjęcia bez znajomości zasady działania podzespołów aparatu , ale jeśli do nich nie należysz, to poczytaj sobie ten artykuł
                              Mam kolege. Kolega robi bardzo interesujace i moim zdaniem b dobre zdjecia. Mimo, ze nie wie jak dziala akumulatorek w jego aparacie
                              EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

Pracuję...