Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Od pewnego czasu bardzo mnie korci szkło typu "rybie oko", kosztuje jednak ładnych kilka groszy i przed ewentualną inwestycją chciałbym Was zapytać czy macie i jakie doświadczenia z tego typu szkłem.
Rozważam inwestycję między Canonem a Sigmą.
Canon EF 15 mm F2.8
Sigma 15 mm F2.8 EX DG
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Dobrze rozumiesz, mam 30D.
Dlaczego widzisz tu problem? Zależy mi na zakrzywieniach płaszczyzny. Na 5D na razie nie mam wolnej kasy.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
no problem jest taki ze rybie oko to naogol 180 stopni... natomiast na cropie wyglada to tak sobie... wiem ze ludzie kombinuja z jakimis peleng'ami 8mm itp... ale to ciagl enie jest to... ale jesli ci to odpowiada... ja tylko lojalnie uprzeadzam ;-) i wydaje mi sie ze peleng 8mm bedzie lepszym i tanszym rozwiazaniem
Jac dzięki za radę, powiedz mi jeszcze co to jest peleng, bo nie wiem. Chciałem wypożyczyć Sigmę i zobaczyć jak to chodzi na żywo ale brak czasu to jedna z moich bolączek a przed takim wypożyczeniem wolałem jeszcze zapytać.
zapinajac diagonalne rybie do d30 dostaniesz niby szerokokatny z brzydka dystorsja, czyli shit. zamiast tej sigmy 14, pozycz lepiej 8 i zobacz jak to wyglada. winieta bedzie, ale pole przynajmniej w czesci zachowane. (ogolnie: lepiej miec z czego przyciac, niz miec za ciasno)
Jesli naprawde zalezy ci na zakrzywieniach plaszczyzny to pomysl sobie ile takich zakrzywionych zdjec chcesz robic w miesiacu/roku ?
Jesli setki i tysiace to zbieraj na 5D . Jesli kilkanascie/kilkadziesiat to analog.
Np jakies dobre body M42 (Praktica, Chinon, Revueflex - http://www.m42.republika.pl/ ) i Zenitar 16mm oraz Peleng 8mm. Negatywy wg gustu, najlepszy kompromis cena/jakosc do wolania w labie to podobno Fuji Superia a z cz-b Kodak Profoto lub Ilford XP2.
Body M42 + te dwa szkla + te kilka/kilkanascie negatywow rocznie wyniosa cie spooooroo mniej niz 5D, nawet ze skanowaniem.
Z Zenitara 16mm 2.8 osiagniesz np takie zakrzywienia: Zdjecie 1 Zdjecie 2
Thx, to jeszcze powiedz gdzie to cudeńko można kupić i za ile.
Jesli naprawde zalezy ci na zakrzywieniach plaszczyzny to pomysl sobie ile takich zakrzywionych zdjec chcesz robic w miesiacu/roku ?
Jesli setki i tysiace to zbieraj na 5D . Jesli kilkanascie/kilkadziesiat to analog.
Np jakies dobre body M42 (Praktica, Chinon, Revueflex - http://www.m42.republika.pl/ ) i Zenitar 16mm oraz Peleng 8mm. Negatywy wg gustu, najlepszy kompromis cena/jakosc do wolania w labie to podobno Fuji Superia a z cz-b Kodak Profoto lub Ilford XP2.
Body M42 + te dwa szkla + te kilka/kilkanascie negatywow rocznie wyniosa cie spooooroo mniej niz 5D, nawet ze skanowaniem.
Z Zenitara 16mm 2.8 osiagniesz np takie zakrzywienia: Zdjecie 1 Zdjecie 2
Vitez, masz całkowitą rację. Tak naprawdę nie wiem ile tych "pokrzywionych" chciałbym zrobić ale napewno nie za dużo. Zawsze mogę pożyczyć od ojca Prakticę i dokupić do niej jakieś szkło M42. Skaner negatywów to już nie problem. Masz rację, że wyjdzie taniej.
Nie mniej z tym pomysłem to było tak, że fajnie jest mieć coś podpięte do Canona i widzieć od razu efekt.
W tej chwili jedynym chyba fiszajem dajacym pelne 180deg na APS-C ktory dalby sie zalozyc do Canona jest... Nikkor AF DX 10.5mm f/2.8 ED. Co prawda sam wielki Ken Rockwell pisze ze: "There is no equivalent in the Canon or other systems; a big benefit of using Nikon digital SLRs." Zapomnial jednak biedaczysko ze Nikkory do Canona podpiac mozna. Odwrotnie natomiast nie za bardzo...
A ze sie da, mozna zobaczyc chocby tu: http://www.panoramas.dk/adapter/cano...n-adapter.html
No wiesz jak mi się puszka nie zbuntuje to może warto o tym rozwiązaniu pomyśleć, tylko jakiś adapter by się przydał. Efekt, który widać na zdjęciu jest zajefajny.
Bas.sic dzięki za namiar. Może zaryzykuję i kupię.
Cenę Nikkora sprawdziłem, teraz tylko znaleźć 1000 USD i jazda
Komentarz