Sprzet do zdjęc sportowych w hali....

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • spino
    Coś już napisał
    • 2006
    • 80

Sprzet do zdjęc sportowych w hali....

Witam, przejrzałem sporo postów na forum,ale konkretnej odpowiedzi nie znalazłem - wiec prosze o porade co wybrać.
    Potrzebuje sprzetu za nieduża kase do robienie zdjęć "sportowych" w halach - często w nienajlepszych warunkach oświetleniowych - konkretnie KOSZYKÓWKA (raczej odpada używanie lampy błyskowej, wiec racze musi byś spore ISO - minimalne szumy, wskazany zoom i przyzwoity AF).
    Czy istnieje coś takiego za niewielką kase??
    (Skłąniałem się ku EOS 350 + dodatki ( obiektyw(-y) )
    Obecnie posiadam Canona G3 i mimo że nie uważam że to słaby aparat - to w tych czasach (niestety) czas już na cos lepszego.

Pozdrawiam
    UWAGA 26.10.2012 SKRADZIONO: Canon 5D -nr ser. 3431303646; Canon Speedlite 580EX II -nr ser. 352198; Canon 50 f/1,4 -nr ser. 77370854, Canon 85 f/1,8 -nr ser. 49800336, CANON 70-200 f/2,8L IS USM -nr ser. 471918, Tamron SP AF 28-75 f/2.8 -nr ser. 536031; TORBA Canon Deluxe Camera Bag 10EG; KAMERA SONY XDR-NX5E -nr ser. 211529
  • Robson01
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1574

350D może być, ale te dodatki (obiektywy) raczej nie będą "za małą kasę". Do hali potrzebujesz szybkiego i jasnego szkła (szkieł). Może być np: Canon 70-200/2.8 bez lub z IS. W pierwszym przypadku to wydatek rzędu 4500 zł. do drugiego musisz dołożyć jeszcze 2,5 tys. Stałki to też niemałe pieniądze. Dużo zależy też z jakiego miejsca będziesz robił te zdjęcia - być może przyda się coś szerszego.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Kubak82
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2348

odwieczny dylemat - dobry sprzet za mala kase ..

350d i szumy na 1600 sa na przyzwoitym poziomie - naprawde jest to wystarczajaca jakosc!!jesli chcesz, sample moge wysalc Ci na maila..

ze szklami to juz inna historia..tu niestety przydał by sie jasny, szybki obiektyw np. 70-200 f2.8L ale..wlasnie, ale ;-).. tansze, szybkie (ultrasonic) zoomy kupisz od 1200zl ale to juz swiatlo rzedu 4,5 do 5,6 na dlugim koncu.. choc przy wysokim iso zrekompensujesz nawet przymkniety obiektyw..

ps. no i znow Robson01 byles pierwszy ;-)

Komentarz

• Robson01
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1574

Zamieszczone przez Kubak82
        odwieczny dylemat - dobry sprzet za mala kase ..

350d i szumy na 1600 sa na przyzwoitym poziomie - naprawde jest to wystarczajaca jakosc!!jesli chcesz, sample moge wysalc Ci na maila..

ze szklami to juz inna historia..tu niestety przydał by sie jasny, szybki obiektyw np. 70-200 f2.8L ale..wlasnie, ale ;-).. tansze, szybkie (ultrasonic) zoomy kupisz od 1200zl ale to juz swiatlo rzedu 4,5 do 5,6 na dlugim koncu.. choc przy wysokim iso zrekompensujesz nawet przymkniety obiektyw..

ps. no i znow Robson01 byles pierwszy ;-)
        Pewnie mam szybszą klawiaturę :-)
        Canon
        Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Kubak82
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2348

albo łącze .. ale tak czy siak piszemy to samo wiec nie ma co - ide sobie kolacje zrobic ;-) ..

pozdrawiam

Komentarz

• swaligora
            Coś już napisał
            • 2006
            • 90

witam,
            W zeszłym sezonie maltretowałem mecz hokeja na lodzie zestawem:

- Canon EOS 300D
            - Sigma 70-200/2.8
            - telekonverter x2 od czasu do czasu

300D oczywiście z wymienionym softem. Co do body to szumy przy wysokich iso raczej duże ale 350D daje rade roche lepiej (szczególnie przy włączonej redukcji szumów).

Co do szkiełka to osobiście jestem w nim zakochany - a obecnie można go zakupić za ciut więcej niż 2000 zł (lekko używane na allegro lub czymś podobnym).
            Z telekonwerterem zestaw też działał dobrze ale w moim subiektywnym odczuciu ostrzenie wtedy jakoś niewyrabia tak dobrze.Koszt ok.1000 chyba że ktoś z USA zwiezie - mnie wyszło ~550zł.
            Szy

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez spino
              Potrzebuje sprzetu za nieduża kase do robienie zdjęć "sportowych" w halach - często w nienajlepszych warunkach oświetleniowych - konkretnie KOSZYKÓWKA (raczej odpada używanie lampy błyskowej, wiec racze musi byś spore ISO - minimalne szumy, wskazany zoom i przyzwoity AF).
              Czy istnieje coś takiego za niewielką kase??
              Zestaw "ostatecznie moze byc" to 350D+Canon 100-300 USM (choc lepiej 70-210 3.5-4.5 USM bo jasniejszy ale trudniej znalezc).
              Jesli umiesz sie bawic stalkami to 350D + 85 1.8 (ew na wszelki wypadek 50 1.8 i 30 2.0) tez moglby zdac egzamin a wiecej swiatla by dawal.

Jesli powazniejsze podejscie do tematu to powiem ci ze na pilce halowej 20D+grip+70-200 2.8 IS L ledwo daje rade (choc i od fotografa wiele zalezy - refleks, umiejetnosc przewidywania, czy umie sie ustawic itp).
              Ledwo to znaczy - AF bywa za wolny, kadr bywa za ciasny, blackout czasem przeszkadza, seria czasem za wolna/za krotka. Gdyby zmienic 20D na 1DMkIIN to powyzsze mankamenty poza kadrem moglyby sie sporo zmniejszyc.

Komentarz

• Ted
                Bywalec
                • 2004
                • 143

Zamieszczone przez swaligora
                witam,
                W zeszłym sezonie maltretowałem mecz hokeja na lodzie zestawem:

- Canon EOS 300D
                - Sigma 70-200/2.8
                - telekonverter x2 od czasu do czasu

(...)
                Z telekonwerterem zestaw też działał dobrze ale w moim subiektywnym odczuciu ostrzenie wtedy jakoś niewyrabia tak dobrze.Koszt ok.1000 chyba że ktoś z USA zwiezie - mnie wyszło ~550zł.
                Wywołany temat hokeja to i ja cos dorzuce.
                Kolega tez działa na takim zestawie i efekty ma całkiem dobrem, tylko ja osobiście nie widze żadnej potrzeby używania extendera , chyba ze zdjęcia robi sie wysokich trybun. Ale praktycznie na większości lodowisk można załatwić sobie podejście pod samą bandę.

Komentarz

• Khazad
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 127

Robiłem pare razy zdjęcia na meczach koszykówki kobiet i 70-200 f4 L daje spokojnie rade. Czasy miałem jakies 1/320 i 1/400 na ISO 1600.

Komentarz

• marnow
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 91

Wszystko zalezy jaka hala, jakie swiatlo, czasami f2,8 nie wystarczy.
                    Ja mysle ze 20-stka to niezbedne minimum jesli chcemy uzyskac zadawalajacy efekt....duzo lepszy AF, 5fps - mozna uchwycic dobre momenty...oczywiscie dobra reka oraz refleks nie sa bez znaczenia.

--
                    Marnow

Komentarz

• Kubak82
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2348

Zamieszczone przez marnow
                      Wszystko zalezy jaka hala, jakie swiatlo, czasami f2,8 nie wystarczy.
                      Ja mysle ze 20-stka to niezbedne minimum jesli chcemy uzyskac zadawalajacy efekt....duzo lepszy AF, 5fps - mozna uchwycic dobre momenty
                      spoko, po co sie ograniczac - najlepiej D1MkII i smigamy ;-) .. tylko ze :

Zamieszczone przez spino

i tu iso 1600 jest ok, wiecej jak 3fps w tych warunkach ciezko bedzie i tak wyciagnac (znow mowa o obiektywie za nieduza kase a nie eLce z 7k ;-) )

100-300 bedzie IMHO naprawde dobrym wyborem a 70-210 o ktorym pisał Vitez - tez jak najbardziej ok pod warunkiem ze a) trafi sie na niego i b)w miare dobrym stanie.. a to dobre szkło i mało kto sprzedaje je z wlasnego widzimisie, czesciej zas z powodu bliskiego zgonu np. silnika :-? ..
                      Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• pst
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 560

a widzicie - mi tez polecali 100-300
                        lub 70-210 (ten starszy) ale nie da rady go znalezc na allegro
                        i wlasnie zdecydowalem sie na 100-300
                        moja rada - jesli sie decydujesz to mozna go gupic nowke za ~1200pln moze ciut tanije
                        i moim zdaniem nie warto oszczedzac 200-300 pln zeby kupic uzywke (ja kupilem ;-) ale z moim amatorstwem to minie dlugo czasu zanim dostrzege mankamenty jesli sa - bo jak ma razie to i fotki i sam obiektyw wyglada całkiem dobrze; ale teraz wiem ze przycisnąłbym pasa miesiąc-dwa i kupilbym nowy)
                        Ostatnio edytowany przez pst; 4866.

Komentarz

• mor_feusz
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1370

http://cgi.ebay.co.uk/CANON-Auto-Foc...QQcmdZViewItem
                          poszukaj poza granica i dodagaj sie - miech Ci wysla do PL

Komentarz

• piast9
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3267

Zamieszczone przez mor_feusz
                            http://cgi.ebay.co.uk/CANON-Auto-Foc...QQcmdZViewItem
                            poszukaj poza granica i dodagaj sie - miech Ci wysla do PL
                            To nie taki. Chodzi o 70-210 3,5-4,5
                            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• ULTIMA PRIME
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 57

To może i ja dorzuce swoje trzy grosze...

Ja na meczach hokejowych działam na takim sprzęcie:

Canon EOS 300D i CANON EF 80-200 f/4.5-5.6 II

Efekt połączenia tych dwóch elementów można zobaczyć na mojej stronie w relacji ze spodkań Podhala z Cracovią i Unią

Obiektyw jest stosunkowo tani, a czy nadaje sie na hale i warto w niego zainwestować? - to już pozostawiam do przemyślenia.
                              ULTIMA PRIME FOTO

Total Commander Ultima Prime

Komentarz

Pracuję...