Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Nie miałem do czynienia z żadą z wymienionych powyżej drukarek ale stosowanie zamienników w i9950 skończyło się dla mnie wymianą głowicy a to bardzo zabolało.
Na początku chcialem przeprosic jezeli to juz bylo, ale sie nie doszukalem. Dałem sie dziś skusic na jedna z "promocji" i kupilem tytułowy model drukarki. Jednakze jak sie w domu okazalo bez kompletu tuszy...
Moje pytanie jest nastepuje, wiec ze nie polecacie korzystania z zamiennikow a wiec gdzie i w jakiej cenie dostane komplet tuszy do tej drukarki? Szukalem troszke w internecie ale znalazlem tylko jeden sklep gdzie oferowano jeden kolor za okolo 50zł !! Jak dla mnie jest to chora cena bo komplet tuszy w takim wypadku wyniosl by praktycznie wartosc nowej drukarki.
Z góry dziekuje za odpowiedzi. Linki do sklepow mile widziane
w kazdym sklepie komputerowym kupisz tusze.
Niestety ale takie sa ceny oryginalnych tuszy 45-50zł za 1 kadridź
to cie wyniesie 250zł a jak kupisz zamienniki to zapłacisz około 50zł
z tymi zamiennikami to sie wstrzymaj bo jak zasyfisz głowice to juz ci nic nie pomoże a jak oddasz do serwisu na gwarancje to i tak ci sprzetu nie przyjma bo uzywałes nieoryginalnych tuszy a jeszcze beda ci kazali sobie zapłacic 35zł za popatrzenie sie do drukarki. Uzywaj tylko oryginalnych tuszy jak za pół roku nie chcesz znów kupowac nowej drukarki.
No wlasnie z zamiennikow nie mam zamiaru korzystac, gdyz przerabialem to pare lat temu rowniez w Canonie. Jednakze cena 250zł... to jest prawie cena nowej drukarki z kompletem tuszy (osobiscie taki komplet za 300zł kupilem). Wiec chyba jezeli skoncza mi sie tusze sprzedam drukarke i porpostu kupie nowa. Przy takim ukladzie mozna na tym nawet zarobic Chora sprawa... mam nadzieje, ze ceny tuszy za jakies poł roku moze rok troche spadna.
ja mam i 550 i urzywam zamiennikow jak mam problem z lowica to czyszcze. Zbudowałem urzadzonka do czyszczenia i ogolnie mam 3 drukarki canona i jak mi sie cos dzieje z glowica to czyszcze i juz
pozdrawiam
hans1054 przez wzglad na forum poprosze raz - nie troluj. popieraj swoje 'glebokie' wywody jakimis argumentami, albo nie rob ludziom wody z mozgu.
piszesz, ze czyszczenie (jezeli wogole bedzie potrzebne, rzadko jest) pomoze do czasu, a pozniej zegnaj drukareczko. Pewnie ze tak! Tyle, ze przez te kilka razy, kiedy uzyje zamiennikow zaoszczedze na oryginalnych tuszach na wiecej, niz jedna drukarke.:rolleyes:
I zeby nie byc goloslownym - ktos juz chyba ten link podawal - http://forum.idg.pl/index.php?showforum=96
@Lolek - jezeli kupiles drukarke bez tuszy, to i tak raczej bedzie musial kupic oryginaly (przynajmniej za pierwszym razem) - w tych modelach drukarek zamienniki wykorzystuja chipy sciagane z oryginalnych pojemnikow z tuszami.
Nie robie ludziom wody z mózgu tylko dobrze doradzam.
Pisze o czyszczeniu głowicy- Tak do czasu pomaga a potem drukarka nadaje sie do wyrzucenia a poza tym jak masz tusze oryginalne to nie musze wykonywac czyszczen bo tusz mi nie zasycha, a nie jak w neoryginalnych tuszach co 2 tygodnie trzeba właczyc drukarke i wydrukowac przynajmniej 1 strone tekstu aby głowica sie nie zapchała.
urzywam akurat bardzo dobrej jakosci zamiennikow i nie mam wiekszych problemow tylko jak mowie raz na jakis czas trzeba je przeczyscic a wole sobie kupic 5-10 razy zamiennik i potem zalatwic sobie nowa glowice za 1/3 drukarki i dalej drukowac niz wydawac niewiadomo ile na tusze
Nie robie ludziom wody z mózgu tylko dobrze doradzam.
Pisze o czyszczeniu głowicy- Tak do czasu pomaga a potem drukarka nadaje sie do wyrzucenia a poza tym jak masz tusze oryginalne to nie musze wykonywac czyszczen bo tusz mi nie zasycha, a nie jak w neoryginalnych tuszach co 2 tygodnie trzeba właczyc drukarke i wydrukowac przynajmniej 1 strone tekstu aby głowica sie nie zapchała.
hans, to moze ja z innnej strony - jaki jest zysk na stosowaniu oryginalnych tuszy, skoro na ~3 zamiennikach dokonuje oszczednosci (w jakosci niewidocznej praktycznie) na calkowicie nowa drukarke z nowa glowica??? I o jakim czyszczeniu mowisz, co ile napelnien, jakimi tuszami? Bo na pewno nie co trzy (i tu nowa drukarka z oszczednosci...)
hans, to moze ja z innnej strony - jaki jest zysk na stosowaniu oryginalnych tuszy, skoro na ~3 zamiennikach dokonuje oszczednosci (w jakosci niewidocznej praktycznie) na calkowicie nowa drukarke z nowa glowica??? I o jakim czyszczeniu mowisz, co ile napelnien, jakimi tuszami? Bo na pewno nie co trzy (i tu nowa drukarka z oszczednosci...)
A powiedz mi jezeli ktos raz na 3 miesiące używa drukarki i drukuje w małych ilosciach (około 3 stron) to po co mu sa zamienniki.
Powiem ci że jezeli teraz załozyłbym zamienniki i po 3 miesiącach chciałbym cos wydrukowac to jestem pewny na 100% ze miałbym problem z głowica drukujacą.
Naprawde wiem wszystko o zamiennikiach bo dzięki nim załatwiłem moja ip 2000 powiem ci że koszt drukarki na zamiennikiach nie zwrócił mi sie a wrecz przeciwnie musiałem do interesu dopłacic.
Powiem tak jezeli ktos czesto drukuje co tydzien a moze co 2 tygodnie przynajmniej po 1 stronie do głowica prawdopodobnie mu sie nie zapcha, ale sa tacy uzytkownicy tak jak ja co raz na 3 miesiace uzywa drukarki.
Powiem tak: Jeżeli miałbym drukowac w takich ilosciach jak piotrox czy inni uzytkownicy ze codziennie po kilkadziesiąt stron drukuja to pewnie uzywałbym zamienników.
A powiedz mi jezeli ktos raz na 3 miesiące używa drukarki i drukuje w małych ilosciach (około 3 stron) to po co mu sa zamienniki.
[..]
a kto tu (oprocz Ciebie) mowi o drukowaniu raz na 3 miesiace? Wydaje mi sie, ze probujesz wyjsc bokiem ze swoich poprzednich 'definitywnych' stwierdzen. Tak czy inaczej EOT.
I tak na koniec - gdyby ktos mial kupowac drukarke, by wydrukowac kilka/kilanascie stron co 3 miesiace, to z gruntu popelnia blad. Wiec o takich uzytkownikach raczej nie rozmawiamy w tym watku.
Testowaliśmy w firmie zamienniki 2 różne typy kupione na giełdzie komputerowej w Warszawa (jakośc ich była podobna).
1.Widać róznice w druku zdecydowanie na korzyść wkładów orginalnych (wydruki foto A4, w przypadku tekstu jest ok, nadruk na płytach czasami sie rozmazywał)
2.Cena zamienników to około 30-40% ceny orginału
3.W przypadku nie uzywania drukarki ok.7 dni zamienniki zmuszały do przemywania głowicy, w przypadku orginału nawet 30 dniowa przerwa nie sprawia kłopotu.
A co jest lepsze ocencie sami....
pozdrawiam
Komentarz