którą lampę polecacie..?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 1507
    Początki nałogu
    • 2006
    • 327

którą lampę polecacie..?

Którą lampę polecacie do 350-tki brać canona i jaką czy jakiś odpowiednik innego producenta i który?
    http://canon-board.info/showthread.php?t=38203
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

polecamy 580ex... albo 430ex/550ex... i precyzuj pytania.. ile chcesz wydac?
    Instagram

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez Jac
      polecamy 580ex... albo 430ex/550ex... i precyzuj pytania.. ile chcesz wydac?
      oraz 420EX
      lub Sigmę EF-500 DG ST lub SUPER
      ewentuanie METZ http://www.metz.de/en/photo_electron...tions.142.html
      i na własne ryzyko: http://canon-board.info/showthread.php?t=9967
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Robson01
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1574

Tak jak napisał Jac - najważniejsze są finanse jakimi dysponujesz. Bez tego trudno coś doradzić w miarę precyzyjnie.
        Canon
        Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Loram
          Początki nałogu
          • 2005
          • 325

ja polecam 580ex. Sam taką mam i jestem przeszczęśliwy...
          sprecyzuj ile chcesz wydać na lampę to może łatwiej będzie coś polecić ;-)
          MichalRamza.pl / FOTOGALICJA.PL

O mnie...

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Co Wy wszyscy z tym: ile chcesz wydać?
            Trzeba zapytać: czego potrzebujesz?
            Czy potrzebne są tryby manualne, duża moc, wspomaganie wszystkich pktów AF, itd... i w zależności od potrzeb wybrać lampe.
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Raff
              Uzależniony
              • 2005
              • 778

Polecam 420EX, bo mam Albo 430EX/580EX, choć nie mam 420EX - brak ustawień z poziomu lampy i trybu M, 430EX - rozsądny wybór umiarkowany cenowo, 580EX - wypas! Co do Metza - w przypadku modeli z kostką dedykacyjną (np. 54 MZ3/4) bywają pewne "niezgodności" E-TTL, konieczność dostrojenia. Za to w A wypas! Co do Metza 44 AF-4 to może być fajna lampa po dokupieniu dyfuzora, bo brak wysuwanego rozpraszacza i obracania głowicy w poziomie właściwie mocno sugerują takie rozwiązanie. I mam nadzieję, że jest w pełni zgodna z systemem Canona, który jak widać skutecznie utrudnia zadanie producentom niezależnym.

Komentarz

• Terrmos
                Bywalec
                • 2006
                • 108

Bierz 580, z ekonomicznego punktu widzenia jest z nią tak- zapłacisz raz drożej, ale już nigdy nie będziesz się martwił za słabą lampą, ani opychaniem starej na Allegro. Ja kupiłem swoją 420 ex jak jeszcze 580 nie było i szkoda... miałbym jeden kłopot mniej. Teraz wymieniłem na 580tkę i mam zapas mocy pod ręką- mniam, mniam.

Komentarz

• rysiaczek
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 897

Zamieszczone przez Raff
                  Co do Metza 44 AF-4 to może być fajna lampa po dokupieniu dyfuzora, bo brak wysuwanego rozpraszacza i obracania głowicy w poziomie właściwie mocno sugerują takie rozwiązanie. I mam nadzieję, że jest w pełni zgodna z systemem Canona, który jak widać skutecznie utrudnia zadanie producentom niezależnym.
                  Każdy Metz z firmwarem v2 jest w pełni zgodny z E-TTL2. Jedyna praktycznie wada tej lampy, to właśnie brak obrotu głowicy w poziomie

Edit: Polecam
                  Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• Raff
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 778

Zamieszczone przez rysiaczek
                    Każdy Metz z firmwarem v2 jest w pełni zgodny z E-TTL2. Jedyna praktycznie wada tej lampy, to właśnie brak obrotu głowicy w poziomie
                    Mam Metza 54 MZ-3 z kostką M3 i nie powiedziałbym o pełnej zgodności, niestety. Ale lampy nie multiplatformowe widać spisują się lepiej

Zamieszczone przez Terrmos
                    Bierz 580, z ekonomicznego punktu widzenia jest z nią tak- zapłacisz raz drożej, ale już nigdy nie będziesz się martwił za słabą lampą, ani opychaniem starej na Allegro. Ja kupiłem swoją 420 ex jak jeszcze 580 nie było i szkoda... miałbym jeden kłopot mniej. Teraz wymieniłem na 580tkę i mam zapas mocy pod ręką- mniam, mniam.
                    A 420EX można mieć awaryjnie i jako slave. Kupno 420/430EX wcale nie jest takie głupie. Jedna lampa to nie sysyko
                    Ostatnio edytowany przez Raff; 3758.

Komentarz

• rysiaczek
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 897

Zamieszczone przez Raff
                      Mam Metza 54 MZ-3 z kostką M3 i nie powiedziałbym o pełnej zgodności, niestety. Ale lampy nie multiplatformowe widać spisują się lepiej
                      Ok, wyraziłem się nieprecyzyjnie - każdy dedykowany Metz z firmw. v2 jest w pełni kompatybilny

Komentarz

• Mac
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2063

Wydaje mi się, że dla początkującego jakim jest 1507 430EX powinna być wystarczająca, 580EX to już wypasik al też i znacznie droższy od 430EX. Metz'e wyglądają dobrze i mają przyzwoite ceny a o Sigmie nie mogę nic powiedzieć.
                        Wszystko zależy do czego potrzebujesz lampę i ile chcesz wydać.
                        EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• TOMMYx
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 54

Wszystko zależy od ilości gotówki, którą chce się przeznaczyć na ten sprzęt. Nawet 380EX będzie zadowalającym wyborem, tyle, że ona nie ma obracanej głowicy w poziomie.

Ja takiej używam z 350D, do tego Sto-Fen, który przydaje mi się nawet do makro
                          Pozdrawiam,
                          T.

--

Komentarz

• Jac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4813

Wydaje mi się, że dla początkującego jakim jest 1507 430EX powinna być wystarczająca, 580EX to już wypasik al też i znacznie droższy od 430EX.
                            zawansowanie nie ma nic do rzeczy, nie tedy droga... bo amator potrzebuje mocy lampy tak samo jak i profii... pytanie jest tylko "do czego bedziesz uzywal lampe" a nie "kim jestes"... mysle ze zakup 580 jest z wielu wzgledow lepszym zakupem... kupuje sie raz na zawsze ;-), wieksza moc=wiecej swiatla=latwiej amatorowi o dobre zdejcie, profi nawet z 220 sobie poradzi ;-),... szybsze ladowanie, nowoczesnijesza, uwzglednianie cropa, mniejsza strata na wartosci, itd... tak wiec dozbierac i kupic RAZ a dobrze...
                            Instagram

Komentarz

• rysiaczek
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 897

Zamieszczone przez Jac
                              zawansowanie nie ma nic do rzeczy, nie tedy droga... bo amator potrzebuje mocy lampy tak samo jak i profii... pytanie jest tylko "do czego bedziesz uzywal lampe" a nie "kim jestes"... mysle ze zakup 580 jest z wielu wzgledow lepszym zakupem... kupuje sie raz na zawsze ;-), wieksza moc=wiecej swiatla=latwiej amatorowi o dobre zdejcie, profi nawet z 220 sobie poradzi ;-),... szybsze ladowanie, nowoczesnijesza, uwzglednianie cropa, mniejsza strata na wartosci, itd... tak wiec dozbierac i kupic RAZ a dobrze...
                              Jac IMHO nie masz racji. Zaawansowanie ma tu dużo do rzeczy. Chociaż niekoniecznie w tym kontekście, jaki był poprzednio, ale właśnie w kontekście świadomości do czego potrzebuję lampy - i stąd - jakiej lampy potrzebuje. 580EX jest w tym momencie najlepszą lampą mającą najwięcej przeróżnych (nie zawsze potrzebnych) udogodnień. Ma największą moc, ale to o niczym nie przesądza, i rozumowanie więcej mocy=łatwiej amatorowi o dobre zdjęcie wg mnie nie jest prawidłowe. Prawidłowe natomiast jest to, od czego wyszedłeś - "do czego bedziesz uzywal lampe" a nie "kim jestes". I nie jest też prawdą, że lampę kupuje się RAZ a dobrze - przed 580 tym jedynym razem była 550, przedtem 420, 380 itd itd - i to zawsze był ten RAZ

Komentarz

Pracuję...