Norwegia!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mikeqp
    Bywalec
    • 2006
    • 235

Norwegia!

Wybieram się w końcu czerwca do Norwegii(na ryby między innymi:P), mam canona 300D, pentacona 200mm no i Kita, zamierzam na wyjazd kupić sobie jakiś dysk tak z 40GB lub 80GB -myślicie że do tamtejszych krajobrazów wystarczy kit??--jak nie to co polecacie??co w ogóle jest do fotografowania w Norwegii?? może jakieś sugestie co warto by zabrać--takie dosyć niezbędne ponieważ nie mam wiele kasy na sprzet:P czekam na sugestie! dzięki!
  • liquidsound
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1956

Zastanawiam sie czego Ci bardziej powinienem zazdrosci: fotografowania w Norwegi czy lowienia ale jednak bede obstawial przy lowieniu. Jak spinujesz to polecam wypracy łodzia na szczupaka, trafiaja sie wieeeeeeeelkie sztuki:smile:
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• Robson01
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1574

Do fotografowania to np. fiordy występujące na wybrzeżach Norwegii.
      Sam "kit" to może być trochę mało, chociaż do samych krajobrazów... , pomyśl też czy nie zabrać jakiegoś statywu i dodatkowego akumulatorka. Wszystko zależy na ile jedziesz i od sposobu poruszania się w tym kraju. Jeżeli własnym środkiem transportu to statyw jest do przemyślenia. Ile masz kart, jeżeli jedną to raczej bym nie ryzykował i dokupił jeszcze kolejną a nawet dwie.
      Canon
      Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• mikeqp
        Bywalec
        • 2006
        • 235

mam statyw i na razie karte 512 - ale zamierzam na dniach dokupić 1GB no i do tego oczywiście dyskakumulatorek też wezmę dodatkowy

Komentarz

• snow
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1145

Na Norwegie to ja polecam cos z zakresu 10-50. Byłem kilka razy w Norwegii na wakacjach i koniec czerwca to jednak troche za wczesnie. Lepsza druga połowa lipca. W czerwcu jeszcze tam zimno i pada ciągle (chociaż pod koniec lipca to też tam pada przynajmniej raz dziennie). Lato w czerwcu to tak do Oslo zdąży dojść a tam dalej powyżej Trondheim czy tam wyżej na lofotach to jeszcze zimno. Jagody pod koniec lipca dopiero są. Długie tele można sobie odpuścić bo znacznie ladniejsze są widoczki więc szerokie kąty. Pozatym fajnie tam jest :wink:

Komentarz

• mikeqp
            Bywalec
            • 2006
            • 235

Ja jadę dosyć wysoko aż pod koło podbiegunowe pewnie

Komentarz

• Kubak82
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2348

Zamieszczone przez mikeqp
              mam statyw i na razie karte 512 - ale zamierzam na dniach dokupić 1GB no i do tego oczywiście dyskakumulatorek też wezmę dodatkowy
              a moze sam dysk a to co mialo isc na wieksza karte dolozyc do szkla ?? moze cos pomiedzy tele a kit'em aby zapchnac te dziure ?? tak glosno mysle bo mnie wlasnie takich ogniskowych brakowalo najbardziej ..

Komentarz

• snow
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1145

No ja to byłem na samym koncu - Nordkapp. Proponowałbym przesunąć wyjazd na lipiec gdyż jak z doświadczenia wiem to tam będzie cieplej i pogoda będzie lepsza. A rybki..... w oceanie co rzut to mialem branie więc spoko jest, najlepiej brały z tego co pamiętam na gumki zielone na spining Co rzut to makrela...

Komentarz

• mikeqp
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 235

A potrzebne są jakieś filtry?-polar np?

Komentarz

• snow
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1145

Do widoczków polar i szara połówka to raczej tak. Do wodospadów i rzeczek szary. Takie filtry jak tu, raczej nic specjalnego nie trzeba.

Komentarz

• mikeqp
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 235

a ma ktoś do polecenia dobry sprawdzony(taki niezawodny) dysk tak do 300-400zł?? jak to jest z tymi dyskami gdzie nie ma wyświetlacza??--skąd pewność że zdjęcia się zgrały??

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12226

www.trekearth.com i przejrzyj gdzie sa ciekawsze zdjecia z Norwegii. na pewno warto pomyslec o Aalesund, Geirangerfjorden, Bergen, Drodze Trolli i o zobaczeniu drewnianych kosciolkow.

mozesz tez zerknac na www.pbase.com tam jest Country database, gdzie mozna znalezc sporo zdjec.

zobacz:

chodzi mi o te linki na gorze, nie te na dole
                        tak na zachete:
                        (C) artfoto.no
                        www albo tez flickr

Komentarz

• mikeqp
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 235

Mam jescze pytanko-- mógłby ktoś mi napisać jak płynął do Norwegii?? promem-jakimi liniami-- chodzi o samochód i tak 3-4osoby.. pewnie coś takiego jak Gdynia-Sztokholm.

akustyk--zdjecia super!!!!

Komentarz

• snow
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1145

Ja do Norwegii to przez Szwecje jechałem. Promem do Ystad ze Świnoujścia, a poźniej samochodem do Oslo i w góre do Trondheim az na samą góre. Dwa lata temu jechałem przez Niemcy, Danie, Szwecje i potem znów Oslo i w góre.

Komentarz

• nikczemnik
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 58

Tylko jak wrócisz to nie mów:"A fiordy to mi z ręki jadły!"

Komentarz

Pracuję...