canon 350d plus...?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wavy

canon 350d plus...?

Witam !

Na poczatky wypadało by sie przywitać Od jakiegoś czasu przeglądam forum, a od jeszcze dłuzszego czasu jestem zdecydowana kupic canona 350D .. Tylko mam problem z wyborem karty... Nie wiem, czy lepiej za te same pieniadze kupic szybsza karte o mniejszej pojemnosci, czy zainwestowac w pojemnosc (moze roznice w "szybkosciach" kart nie sa drastycznie duze) ? Zastanawia mnie tez, ile waży jpeg w najwiekszej rozdzielczosci z w/w canona? Przepraszam, jesli ten temat był juz poruszany na forum, licze na miłe powitanie

Pozdrawiam...
  • swiderski
    Początki nałogu
    • 2006
    • 338

Ja polecam Apacera Photo STENO PRO II 100x (1GB)- sam mam i jestem bardzo zadowolony. Na 1GB mieści się ok 112 RAWów. Z JPEG nie kożystam, ale z tego co pamiętam zajmuje ok 4mb.
    Warto inwestować w pojemność, ale prędkość również jest bardzo ważna (przynajmniej jak dla mnie)
    Pozdr.
    350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Komentarz

• kami74
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1492

A ile chcesz przeznaczyć na karte. Najrozsadniejsza teraz jest moim zdaniem Sandisk Ultra II 1GB choć sam mam niebieskiego Kingstona 1 GB i też jestem zadowolony
      5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
      MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• wavy

Podejrzewam, że szybkosc ma tez zwiazek z zapisem zdjec podczas robienia fot seryjnych... Ale nie mam pojecia jak to jest w rzeczywistosci? Czy zalozmy- jesli 350-tka robi 3.5 kl/s to na karcie wolniejszej zapisze mniej zdjec ?Czy w takiej sytuacji RAWów zapisze mniej niż JPGow? Przepraszam za takie hmmm.. "proste" pytania, ale lada dzien bede musiala sie decydować ...

Komentarz

• kami74
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1492

Aparat najpierw zapisuje zdjecia w tzw buforze a potem z tego bufora przerzuca na karte. Po zapchaniu bufora aparat juz nie bedzie robił 3,5 kl/sek tylko odpowiednio wolniej i im szybasza karta tym szybciej bufor bedzie sie zwalniał i tyle. Tak RAWów zapisze się mniej bo maja większa pojemność.

Komentarz

• leiho
            Bywalec
            • 2006
            • 117

Kup niebieskiego Kingstona, najlepiej 1 GB - w miare spora objetosc, cena spadła ostatnio chyba o 50 zeta - dobry speed, na amatorskie potrzeby az zanadto. Miesci ok 110 RAW-ów o ile pamietam.

Komentarz

• tymin3
              Bywalec
              • 2005
              • 102

Jak pstrykasz normalnie nie seryjnie to tylko objetosc jest najwazniejsza, predkosc jest drugorzedna co za roznica czy zdjecie sie zapisuje w 2 czy 5 sekund?
              E1, E3

http://www.fotostudio.zambrow.org

Komentarz

• plejer

a ja polecam karty pamięci SanDiska-a! rewelacja! Np. 1GB wersja II!
                Tylko dobrze trzeba poszukać najtańszego sprzedawcy w necie

Komentarz

• Nicram
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 232

Zamieszczone przez plejer
                  a ja polecam karty pamięci SanDiska-a! rewelacja! Np. 1GB wersja II!
                  Tylko dobrze trzeba poszukać najtańszego sprzedawcy w necie
                  Potwierdzam Sandisk Ultra II karty za przystępną cenę i bdb jakości
                  jakieś D + sporo zapału

Komentarz

• TOMMYx
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 54

Zamieszczone przez Nicram
                    Potwierdzam Sandisk Ultra II karty za przystępną cenę i bdb jakości
                    Zgadza się!

Ja również polecam karty SanDisk UltraII (zapis/odczyt - ok. 9/10 MB/s, 60/66x) , ale także PRETEC Cheetah (zapis/odczyt - ok. 12/13 MB/s, ~80x ).

Obie posiadam i obie sprawują się od roku bezproblemowo.

Pozdrawiam,
                    Tomek.
                    Ostatnio edytowany przez TOMMYx; 5043.
                    Pozdrawiam,
                    T.

--

Komentarz

• wavy

Dziekuje strasznie za porady, prawdopodobnie kupie tego SanDiska ultra II No cóż, niedługo zabaweczka trafi w moje rece i zobaczymy, czy moje umiejetnosci sa adekwatne do zdolnosci puszki... No i mam nadzieje ze wybraniec pomoze mi w zaglebianiu sie w tajniki fotografii

Komentarz

• kami74
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1492

Uważaj bo nagle znajdzie sie tuzin wybrańców . A poważnie to lektura tego forum oraz paru innych baaardzo pomaga zgłębiać tą tajemna wiedzę

Komentarz

• wavy

Czytam.. i staram sie rozumiec... czasem bywa ciezko... Nic to, pozostaje jedynie spedzac dlugie godziny przed kompem, ksiazkami czy czymkolwiek jeszcze Chociaz wazniejsze chyba robic zdjecia i uczyc sie na błedach

Pozdrawiam, jak wymodze cos przyzwoitego (w sensie ze zdjecie) to sie pochwale i pokornie zniose wszelka krytykę

Komentarz

• zdz
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 47

Ja nie polecam Pretec'ow. Mialem znimi problemy wprawdzie SD ale zawsze. Polecam Kingstona High Speed x100 1 GB rozsadny stosunek ceny do jakosci.
                            Canon 350D + Tamron 17-50 2.8, Lampa 430 EX, Battery Gripp, Sigma 70-300 DG APO, Kingston 1GB x 3, Canon 50mm f/1,8

Komentarz

• darcik
                              • 2005
                              • 9

Mam 2 karty: Kingstona Elite Pro x50/512 MB oraz Kingstona Ultimate x100/1GB - różnica jest widoczna właściwie tylko podczas seryjnych przy zapisywaniu w jpg-ach - trudno zapełnić pamięć aparatu . Natomiast przy x100 przy zapisie w raw-ach różnica jest mniej widoczna.
                              Canon kit 3,5-5,6/18-55 CZJ Tessar 2,8/50 Sigma 4-5,6/80-200 JUPITER 37A MC 3,5/135 SOLIGOR 2,8/28 Kingston 1 GB i 512 MB Selphy CP510

Komentarz

Pracuję...