View Full Version : BF i FF a gwarancja Canon Polska
donald7000 24-04-2006, 18:02 Witam.
Czy czesto wystepuje w 350D zjawisko BF lub FF?
Od czego to jest uzaleznione i czy serwis naprawia to ramach gwarancji?
Ciagle przymierzam sie do kupna 350D najprawdopodobniej w Stodole, wiec nie bede mial jak na spokojnie sprawdzic tego aparatu, dlatego pytam jak serwis bedzie do tego podchodzil, bo doszly mnie sluchy ze Canon Polska nie naprawia tej usterki w ramach gwarancji.
a skad doszly do ciebie takie sluchy?, ktore sa oczywiscie bzdura!
donald7000 24-04-2006, 20:48 To teraz przynajmniej wiem ze mam slaby sluch. Dzieki za rozwianie moich zlych infromacji. Ale co z BF i FF w 350D?
Czemu w stodole ? Kup u kogoś kto Ci sprawdzi sprzęt i jak zaakceptujesz wyniki to dopiero kupisz. Np kol Cichy, czy gość od którego ja kupowałem, niejaki Gandini z allegro. Pozdr
Z tym BF i FF to roznie.. jedni mowia ze maja, a znow masa osob potwierdza ze model nizszy mial ten problem a Canon 350 juz nie ma.. wiec najlepiej to sprawdz na tym co bedziesz kupowal... CO do kupowania w stodole... .eeee...eeeee Obiektyw moze i tak ale aparatu nie polecam.. zaoszczedzisz ile.. 100 zl>?? a potem sie bedziesz wsciekal jak cos bedzie nie tak.... Ja bym sie udal do jakiegos sklepu popatrzyl jak z cenami ewentualnie na Allegro w swoim rejonie.. 350 z KITem dostaniesz juz za 2600 nowy... a co sie tyczy gwarancji to bierz ten z europejska... a dlaczego? bo Canon Polska realizuje ja przez rok tak czy siak a ty potem masz jeszcze rok Europejskiej.... a jak kupisz z Canon Polska to masz tylko rok i tyle.. nic wiecej.. i dodatkowo wiecej bulisz... Jedyny szkopul gwarancji europejskiej to taki ze nie mozna wyslac kurierem aparatu do swerisu Canona na ich koszt... tylko na swoj... no ale po co od razu zakladac ze sie bedzie psul? ja mam moj od grudnia i jak na razie tylko czyscilem matryce i lustro i to tez tylko dlatego ze mi spadl na piasek... Zastanow sie... zebys potem nie stracil wiecej niiz te zyskane 100 zl
donald7000 20-06-2006, 18:11 Wiele odpowiedzi ale zadnych konkretow.
Panowie nie wierze ze nie mieliscie problemow z FF i BF. Draze temat bo czesto uzytkuje Minolte 7D i miala BF z sigma 18-125, po wysylce do serwisu body i szkla skorygowali usterke i jest git. Ale jak zaloze do tego body szklo sigmy 28-70/2.8 od "analoga" to ma FF. Szlag mnie trafia bo jest trafie na takie mankamenty w Canonie 350D to sie chyba zaplacze.
Moj wzrok nie nalezy do tych sokolich, dlatego poprawne dzialanie AF jest dla mnie bardzo wazne.
gregor40 20-06-2006, 18:22 Troche wydaje mi sie ze szukasz dziury w calym.
Gdybym ja mial kupic sprzet za 3k PLN i wogole ZAKLADAL ze moze bytc na wstepie wadliwy to bym nie kupil.
A kupilem. W ciemno. Zupelnie. Lezy u znajomego w stanach. Przyjedize do mnie w polowie lipca. Z gwarancja amerykanska. Jesli sie pomylilem co do jakosci firmy C to bede pare stow w plecy na naprawy na Zytniej
Mam 350d, nie wiem co to FF/BF. Przynajmniej z wlasnych doswiadczen... Fakt ze uzytkuje glownie szkla manualne ale mam tez zapomnianego "kita" i Tamrona SP 90Di ktory ostrzy w punkt, mialem tez kilka innych obiektywow AF i nie mialem problemow.
Co do "konkretow" to radze poczytac ze zrozumieniem bo koledzy napisali wyraznie ze BF/FF w przypadku wystapienia JEST USUWANY W RAMACH GWARANCJI...
Fakt ze po regulacji wystapi najprawdopodobniej problem podobny do tego ktory sam opisales, ale to juz inna bajka.
donald7000 20-06-2006, 21:20 Moze rzeczywiscie szukam dziury, ale wole sie upewnic 3 razy niz potem zalowac. Majac doswiadczenie z innym sprzetem wiem jakie to jest klopotliwe uzywanie czegos co zle dziala, zakladam tez ze w przypadku Canona bedzie zdecydowanie lepiej :). Jakos nie mysle nad zmiana na inny system. W koncu Canon jest najlepszy :).
Ale ciesze sie ze jednak problem FF i BF jest dosc sporadyczny.
ms714033 20-06-2006, 21:43 ... ciesze sie ze jednak problem FF i BF jest dosc sporadyczny.
Dość szybko wydajesz opinię. Na mój gust powinieneś poczekać. Myślę, że FF BF to nie jest największy problem 350D. To się da wyregulować. Ja ostatnio zauważyłem, że AF strzela jak chce :( Po prostu chyba nie jest najlepszy, ale cóż na 1-nkę mnie nie stać. ;)
Od nowości miałem BF w 30D. Oddałem do regulacji na Żytnią i tak wyregulowali że dla odmiany zrobili FF. Z 50 1.4 był tak duży że cel nie mieścił się w GO. Oddałem drugi raz ze swoimi obiektywami 50 1.4 i 85 1.8. Po regulacji technik stwierdził że z moimi obiektywami jest teraz dobrze ale jak przypnie swój referencyjny 85 1.8 to źle i się głośno zastanawiał czy na pewno ten jego jest dobry :mrgreen:. Po ostatnich zdjęciach widzę że jednak znowu źle wyregulował bo z 85 1.8 mam lekki BF (ale od biedy można go przeżyć) a z 50 1.4 90% GO jest za celem :twisted: :twisted: :twisted: .
Powinni udostępnić do cholery ten soft do regulacji ludziom to sam sobie ustawię bo już trzeci raz nie chce mi się do nich jeździć i czekać 2 tygodnie na regulację która zajmuje kilka minut i w dodatku pewnie znowu będzie źle.
Dość szybko wydajesz opinię. Na mój gust powinieneś poczekać. Myślę, że FF BF to nie jest największy problem 350D. To się da wyregulować. Ja ostatnio zauważyłem, że AF strzela jak chce :( Po prostu chyba nie jest najlepszy, ale cóż na 1-nkę mnie nie stać. ;) O! nadejszła nowa moda. 2005 rok był rokiem BF/FF a teraz w 2006 wszystkim AF strzela jak chce :mrgreen:
Chyba sprzedam swoją 20stkę za gigantyczną kasę bo to jakiś unikat mi się trafił, nie mam ani BF/FF, AF ostrzy tam gdzie powinien, działają z nim wszystkie karty CF (nawet te 1Gb co to niby nie mają prawa działać), soft mi się nie zawiesza, LCD mam prosto a nie krzywo, zimą mi nie zamarza, latem się nie topi, deszcz go nie bierze itd, itp.
Cud, normalnie cud :mrgreen:
Chyba sprzedam swoją 20stkę za gigantyczną kasę bo to jakiś unikat mi się trafił, nie mam ani BF/FF, AF ostrzy tam gdzie powinien, działają z nim wszystkie karty CF (nawet te 1Gb co to niby nie mają prawa działać), soft mi się nie zawiesza, LCD mam prosto a nie krzywo, zimą mi nie zamarza, latem się nie topi, deszcz go nie bierze itd, itp.
Cud, normalnie cud :mrgreen:
Moj posiada dokladnie te same cechy... ale zaczynam miec wrazenie ze to moze zalezy jednak od posiadacza :roll: . I jakbym sprzedal komus tak nadwrazliwemu jak pstrykacze cegiel, linijek i dekielkow to na pewno by w nim cos znalazl i zazadal zwrotu pieniedzy :? .
ms714033 21-06-2006, 07:11 O! nadejszła nowa moda. 2005 rok był rokiem BF/FF a teraz w 2006 wszystkim AF strzela jak chce :mrgreen:
Jak widzę Ty i Vitez nie macie problemu z AF. Cieszy mnie to niezmiernie! Uważam jednak, że nie macie powodów do kpin z innych osób które być może mają takie kłopoty. Jak tylko skończę to wkleję wyniki testu mojego body i wszystkich szkieł jakie mam ( pomimo tego, że będę nazywany pstrykaczem linijek, testów czy jak tam chcecie ).
Pozdrawiam.
Oby wam się AF w Waszych 20D nigdy nie mylił.
gregor40 21-06-2006, 13:51 Wiecie, to jest chyba tak.
Jesli chcecie kupic samochod i poczytacie sobie liste dyskusyjna (dajmy na to) Peugeota to za nic tego auta nie kupicie! Czemu? - Bo sa setki postow o popsutych skrzyniach biegow, walkach rozrzadu itd.. Czytajac taka liste mozna wnioskowac ze te auta sie ciagle psuja. A wcale tak nie jest - po prostu zadowoleni uzytkownicy sprawnych aut nie pisza postow!
Stad tutaj masa postow o popsutych 20 czy 350 z BF/FF/AF itp
Nie dajmy sie zwariowac
|
|