nowy TAMRON 28-75 F2.8, alternatywa dla drogich szkieł?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nixi

nowy TAMRON 28-75 F2.8, alternatywa dla drogich szkieł?

Co powiecie na ten obiektyw, jest niby b.dobry za przystępną cene...( USA 300 dolarów)

Czy to jest alternatywa dla szkieł Canona?
    Nixi
  • Czacha
    fotograf
    • 2004
    • 4868

Jesli chodzi o obiektywy marek niezaleznych to obecnie nie ma na rynku nic lepszego... zas oferta Canonowskiej optyki wysiada.. dopiero L'ki ktore sa parokrotnie drozsze maja lepsza jakosc.

Zreszta.. Vitez ma.. niech sie podzieli wrazeniami

PS. ja polecam forum Canona na www.dpreview.com ... znajdzesz tam duzo zdjec z tego.. tylko poszukaj
    https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez Czacha
      Zreszta.. Vitez ma.. niech sie podzieli wrazeniami
      Bardzo, bardzo, bardzo polecam 8)
      I nie tylko ja.
      Kilku cenionych, znanych na calym swiecie zagranicznych recenzentow rowniez bardzo chwali ten obiektyw. Dodatkowo wygral on niedawno w rankingu duzego niemieckiego i ogolnoswiatowego czasopisma fotograficznego.
      Jego jakosc i skutecznosc oceniana jest w granicy Canonowskich eLek z tego samego zakresu ogniskowych, ale cene ma dwukrotnie (?) nizsza.
      Same zalety... wad chyba brak - ma swietna jakosc rowniez na pelnym otworze.

Podsumowujac - brac, nie pytac 8)

Zdjecia glownie z tego obiektywu (niestety pomniejszane wiec ostrosc taka sobie a nie bawilem sie w wyostrzanie, moge oryginaly podeslac): http://vitez.ceron.pl/galerie/koty/pokaz-pzf-3

No i moja ulubiona pokazowka jego mozliwosci jesli chodzi o GO (figurka ma ok 10cm wysokosci...) :

A tak w ogole to wcale nie jest to taki nowy obiektyw... wypuszczony na rynek chyba we wrzesniu zeszlego roku.

Komentarz

• Azazel

Tokina

Polecam Tokine ATX - 28-70 Pro SV 2.8 - niezawodna doskonała optycznie.

Komentarz

• Czacha
          fotograf
          • 2004
          • 4868

Testy Tokin wypadaja troche blado... gozej niz Sigmy..

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Testy Tokin wypadaja troche blado... gozej niz Sigmy..
            A Sigmy gorzej niz Tamrona...

Komentarz

• Czacha
              fotograf
              • 2004
              • 4868

Tak.. ale dodaj ze gozej niz ten jeden Tamron... no.. jeszcze 90/2.8 Macro wypada lepiej niz Sigma.. cala reszta Tamronow wypada gozej.

PS. Ja oddaje mojego 17-35... utwierdzil mnie w przekonaniu o Tamronowym wykonaniu obiektywow.. a "szybkosc" AF powala...

Komentarz

• Fajer
                Początki nałogu
                • 2004
                • 290

Tak.. ale dodaj ze gozej niz ten jeden Tamron... no.. jeszcze 90/2.8 Macro wypada lepiej niz Sigma.. cala reszta Tamronow wypada gozej.

PS. Ja oddaje mojego 17-35... utwierdzil mnie w przekonaniu o Tamronowym wykonaniu obiektywow.. a "szybkosc" AF powala...
                To znaczy, że generalnie Sigma jest lepsza od Tamrona, no pomijając 28-75 f/2.8 XR Di, zgadza się?
                Czyli do szerokiego kąta lepiej wziąć EF 17-40 f/4L, lub jakąś Sigmę 15-30mm f/3.5-4.5 EX DG DF; 17-35mm f/2.8-4 EX DG HSM; 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM...(szukając oczywiście w cenowo równych, bo zawsze zostaje EF 16-35 f/2.8L :wink: )?
                [fotolog] faj3r.blogspot.com
                [galeria] www.tgf.art.pl
                ----
                EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Wez w koncu potestuj sobie tego co ja mam Tamrona i przestaniesz psioczyc na "Tamrownowe wykonanie obiektywow" oraz AF :P

A ja do szerokiego kata zostawie sobie Canon EF-S 18-55. Jakosc i wykonanie nie powala ale nie stac mnie na nic lepszego przez najblizsze pare miesiecy - plecak, statyw, grip i databank wyzej od szerokiego kata sie plasuja a ten Canonowy jest znosny do ostatecznego wykorzystania gdy jest potrzeba.

Komentarz

• Fajer
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 290

Zamieszczone przez Vitez
                    Wez w koncu potestuj sobie tego co ja mam Tamrona i przestaniesz psioczyc na "Tamrownowe wykonanie obiektywow" oraz AF :P
                    Czytam sobie od kilku dni sporo na sieci o tym twoim Tamronie i faktycznie, zarówno w porównaniu do EF 24-70 f/2.8L, jak i do porównywalnych Nikkorów wypada bardzo dobrze - porównywalnie Dorwałem też gdzieś porównanie z EF 50 f/1.8 i wypadł ostrzej z odległości 100m ...

brzmi zachęcająco :wink:

Z wad, które gdzieś dostrzegłem, to było ostrzeżenie, że niektóre są felernie zrobione i polecają kupować blisko miejsca zamieszkania, testować i jak coś to dawać od razu do wymiany...
                    [galeria] www.tgf.art.pl
                    ----
                    EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Komentarz

• piotrkula
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 139

Czytam sobie od kilku dni sporo na sieci o tym twoim Tamronie
                      juz w inny watku zadawalem to pytanie ale odpowiedzi nie uzyskalem, moze taraz, a doczytales sie czy byl testowany z analogami czy tylko z cyframi, jakbys jakiegosc sznurka podrzucil byloby fajnie.
                      Tak czytam i czytam o tym tamronie tutaj i az mi przez mysl przeszlo zeby zmienic sowjego IS'a na tego tamrona i tak mam zamiar cos dluzszego kupic wiec 135mm mojego canona przestaje byc argumentem.
                      pozdrawiam
                      piotrkula

EOS A2E, Canon 50mm 1.8 Mk I,
                      Canon 28-135mm 3.5-4.5 IS, Canon 100-300mm 5.6,
                      VG-10, SpeedLite 540EZ

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Fajer
                        Dorwałem też gdzieś porównanie z EF 50 f/1.8 i wypadł ostrzej z odległości 100m ...
                        Ktory wypadl ostrzej? Ja mialem przez jakis czas 50 1.8 i byl lepszy (ostrzejszy, nawet na pelnej dziurze) od Tamrona... ale na tyle nieznacznie ze nie zalowalem ze go oddalem (choc kiedys wroce do tej 50tki ).

Zamieszczone przez piotrkula
                        czy byl testowany z analogami czy tylko z cyframi
                        5 minut googlania:

Tamron's SP AF28-75mm f/2.8 XR Di Zoom is a fast standard zoom created to meet the needs of dual-format photography (silver halide and digital). Its optical system is engineered to provide optimum performance when used with digital SLRs. Tamron's Di (Digitally Integrated design) series is engineered to offer film and digital camera users: higher resolution; control of flare and ghosting; minimized peripheral light falloff; and reduced chromatic aberrations.

Wystarczy czy szukac dalej?
                        Hint: photoreporter to dosc znany magazyn wiec ich opinii mozna zaufac

Ot nastepne z google:

Tamron Di lenses offer superior features and performance - not only for standard, but also for digital SLR cameras.

Next one:

"Designated as “Di” or “digitally integrated,” they should also be ideal for use with conventional SLR cameras. "
                        "Tamron USA rep provided the following preliminary summary of its benefits. “Lenses designed for 35mm SLR cameras pose two problems with digital models: ghosting and flare in backlighting, as well as peripheral light falloff with less light reaching pixels at the edges of the image area. Depending on the specific focal length the problem is more, or less, noticeable. The optical systems of the new Di lenses were designed to decrease flare/ghosting and to offer increased peripheral light gathering capability or ‘increased corner luminosity.’ Hence, they provide better performance with both silver halide film and digital sensors.” "

Komentarz

• Fajer
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 290

ja znalazłem na forum photo.net wypowiedź gościa, który go używał z Eos'em 3

http://www.photo.net/bboard/q-and-a-...?msg_id=007jRE

Zamieszczone przez Vitez
                          Który wypadł ostrzej? Ja miałem przez jakiś czas 50 1.8 i był lepszy (ostrzejszy, nawet na pełnej dziurze) od Tamrona...
                          no na jednym zdjęciu robionym ze 100 metrów wypadł delikatnie ostrzej Tamron - sam się zdziwiłem...

ale za to, znalazłem text na temat 17-40 f/4L, że kiepsko wypada na filmie podobno - lepiej na cyfrze, chociaż zdania były podzielone ech...

i co tu człowieku z analogiem masz począć?

[ Dodano: Czw Kwi 15, 2004 11:50 am ]
                          Vitez, a jak Ci sie sprawuje Macro w tym Tamronie twoim?

Poza tym, czy może tak być rzeczywiście w przypadku Tamrona, że jedne egzemplarze tego samego modelu są lepsze a inne gorsze? Spotkałem się w sieci z różnymi opiniami na jego temat i często był dodatek w stylu "w każdym razie w przypadku mojego modelu"...?
                          Czy jest możliwa tak duża rozbieżność w jakości wykonania poszczególnych modeli?

[ Dodano: Wto Kwi 20, 2004 9:24 am ]
                          Piotrkula, pytałeś o działanie tego Tamrona na analogach - też miałem ten problem + jeszcze chciałem wiedzieć jak wypada w porównaniu do 28-135 IS
                          oto odpowiedź:

http://www.photo.net/bboard/q-and-a-...?msg_id=0081Zp
                          [galeria] www.tgf.art.pl
                          ----

Komentarz

• piotrkula
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 139

no i wszystko robi sie janse!

to tylko teraz drogo sprzedac, tanio kupic , a moze ktos chce 28-135mm IS w swietnym stanie z oslonka, bede w polsce za dwa tygodnie (hurrraaaaa....) to moge go sprzedac, po powrocie kupie tamrona.
                            pozdrawiam
                            piotrkula

EOS A2E, Canon 50mm 1.8 Mk I,
                            Canon 28-135mm 3.5-4.5 IS, Canon 100-300mm 5.6,
                            VG-10, SpeedLite 540EZ

Komentarz

• Czacha
                              fotograf
                              • 2004
                              • 4868

500zl moge ci dac za niego ;-)