Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Pewien gość z cyberfoto ma E1. Przesiadł się na KM 7D i po tygodniu wrócił do Olka. Jego ksywa - NimnuL. Szukaj jego postów na cyberfoto. Opisywał dość dokładnie, co go skłoniło do obydwu ruchów.
W zeszłym roku, sprzedałem moją E-1 i kupiłem Canona 10D, 28-135 IS USM, 70-200/4 L, 50/1,4.
Bawiłem się tym prawie pół roku, każde szkiełko kosztowało ( jak na moją kieszeń sporo ) każde następne które chciałem kupić ( szeroki kąt ) jeszcze więcej, wkurzyłem sie wszystko sprzedałem i wróciłem do....... E-1.
Czy jestem zadowolony ? TAK nie martwię się o szkiełka, 14-54 i 40-140 zupełnie mi wystarczają, fotek w kościele nie robię za często także nie mam stresu z szumami, a cały czas czysta matryca daje również pewien komfort.
I jeszcze żeby mnie tutaj nie zakrzyczano, wcale nie uważam E-1 za siódmy cud świata....po prostu mi ten aparat pasuje i ergonomią i rozmieszczeniem "guziczków" no i może troszkę go polubiłem za jakość fotek.
Ale tak naprawdę, jest to bardzo indywidualny wybór.
chciałem sobie kupić E-1 jako pierwszą cyfrową lustrzankę... wybili mi to z głowy na korzyść 20D.. a teraz mam 5D. jestem b.zadowolony z wyboru systemu.. poważnie!
E-1 ma tą zaletę, że sam czyści matrycę z pyłków... ale ponoć strasznie szumi... a dla mnie szumy to najgorszy z potworów!
ACH z tymi szumami wcale nie jest tak żle :wink: Z bardzo wielką rozpaczą pozbyłem się mojego e-1 na korzyść 30d powiem ,ze porównując e-1 z 14-54 i 30d z tamronem 28-75 nie widzę różnicy w jakości optycznej ,a wrecz pokusiłbym się ,że Zuiko oddaje więcej detalii
Ale do Canona przekonał mnie dostęp do wielkiego asortymentu szkieł .
Pożyjemy zobaczymy czy postąpiłem słusznie ,a jeśli Olympus wypuści następcę e-1 i zapnie do body 10 mil. Pix. Wsadzi odkurzacz i stabilizację to kto wie czy nie wrócę do moiej pierwszej miłości .Pozdrawiam
ACH z tymi szumami wcale nie jest tak żle :wink: Z bardzo wielką rozpaczą pozbyłem się mojego e-1 na korzyść 30d powiem ,ze porównując e-1 z 14-54 i 30d z tamronem 28-75 nie widzę różnicy w jakości optycznej ,a wrecz pokusiłbym się ,że Zuiko oddaje więcej detalii
Ale mowa jest o zdjeciach w ktorych potrzebne jest iso800 czy 1600. Wtedy wlasnie kwestia szumow a przez to nizszych detali wychodzi na wierzch... no ale to zalezy od tematow fotografowanych.
Mialem w domu przez 2 dni E-330 egzemplarz przedpremierowy z Olympus Polska. W sumie inna matryca niz w E-1 ale chyba bardziej nowoczesna, niestety szumy na iso1600 na tyle mordercze ze utrata detali jest olbrzymia. A szkoda bo E-1 to swietne body...
Ja odwrotnie wyszedlem ze stajni Canona i poki co foce E1, choc analogi Canona jeszcze pracuja i bardzo lubie nimi focic. Mialem sporadyczny kontakt z 10D, najczestszy z 350D i sporadyczny z 20D. Wszystko z uwagi na szkla Canona, ktore posiadalem i ktorych czesc posiadam.
No, skoro wybralem E1 to musze uwazac go za lepszego od wymienionych wyzej Canonow. Glownie z powody Barbie- kolorkow Canonowskiej matrycy, kiepskiego ettl, AF i innych ( brudna matryca- ciagle sie o tym mysli ).
Lubie ergonomie E1 ( to sprawa indywidualna). To bardzo porzadnie zbudowany aparat- pewien wzor, a w tej klasie cenowej nie do pobicia.
Mocno maltretowalem takze D70 Nikona- pieknie (n rowno i pewnie) pracuje z blyskiem, fajny kit- ale reszta taka sobie, nie przekonalem sie.
Szumy wieksze w Olku niz w Canone, mniej wiecej o 1EV, za to kit jasniejszy o te 1-1,5 EV( 14-54).
Wlasnie wspolpraca ze szklami Canona mnie wkurzyla najbardziej. Moje rysowaly nienajlepiej, a pozyczane tez nie za bardzo. Nie mialem zamiaru poszukiwac tego jednego z dwudziestu.
Do tego mam wrazenie, ze Canon rejestruje z mniejsza rozpietoscia tonalna i gwaltowniej przechodzi z koloru w kolor.
Kolory- kolory Z CMOSA przy ciaglej rejestracji twarzy nawet wyciagane z RAWA to najslabszy moim zdaniem punkt tej matrycy.
Cena E1 + 14-54 byla bardzo atrakcyjna 3333zl, kupilismy wtedy 350D z kitem za 3400 ( focimy nim do dzis- Tokina kolegi 28-70 ATX proII nawet sie jakos spotkala z body i rysuje calkiem calkiem- jak na Canona oczywiscie).
Poniewaz lwia czesc fotek wykonujemy z blyskiem to aspekt ten mocno potrafi nadwyrezyc cierpliwosc uzytkownika systemu Canona.
Jesli priorytetem jest braca z blyskiem w szybkim reportazu to radze jednak Nikona D200 z jasnym szklem, jesli masz czas na lekka zabawe, to Olek wystarczy. Ze statywem odwdzieczy sie przyzwoitymi jak na cyfre zdjeciami przy ISO 100-200. No, 400-800 tez jak najbardziej uzyteczne. Co do 1600 to po odszumieniu wygladaja i tak lepiej jak te z Canona. Zartuje!??! No nie wiem.
Zalety Canona- jak zostaniesz jego posiadaczem, z czystym sumieniem bedziesz mogl pisywac na CB! A powaznie to przy reportazu z reki w trudnych warunkach bez blysku. Dobrze obrobione fotki zrobione dobra, droga optyka sa dobrej jakosci. AF szybki ( czy pewny?). W 30D jest juz punkowiec- co za ulga i jaki sukces konstruktorski.
Zwaz, ze jest to tylko moja prywatna opinia, choc w wielu aspektach zgodna z opiniami moich kolegow- takze uzytkownikow systemow Canona i Nikona.
Warto by bylo poszukac u kogos znajomego sprzetu i troche nim pofocic, byc moze przypadnie Ci jakic do gustu, polubisz i tyle.
P.s. Jakosc fotek z wiekszosci cyfrowych dslr troszke sie rozni od siebie, ale nie za bardzo i czasami roznice sa niewielkie i niewarte "zachodu". Moze zwaz jescze.kwestie niezawodnosci!
P.s.s. To nie jest jeszcze czas "tych dslr", one jeszcze sie nie narodzily, stad moje utyskiwania. Jestem zdania, ze wywalanie duzej kasy w momencie szybkich i radykalnych zmian w systemach nie jest najlepszym pomyslem. Trzeba przeczekac z czyms w miare uzytecznym.
Czesc.Ch.
Komentarz