Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Hej. Co sądzicie o jakości szkieł zenitopodobnych (m42) - obiektywy zenitar, teleobiektywy tamron-a, itp.
Czy rozdzielczość optyczna nadaje się do cyfry?
Robiłem parę fotek 300D i obiektywem z Zenitha (standardowy Zenitar 50mm 1:2) i jakość zdjęcia nie była powalająca w porównaniu do kitowego 18-55 II (powiedzmy, że były bardzo podobne, co do ilości detali.)
Inne pytanko jest takie: Dlaczego jak ustawiam ostrość, to body mi jej nie potwierdza przy wciśniętej do połowy migawce (nie zaświeca się żaden punkt na matówce...). Czy do tego potrzebne są systemowe obiektywy? Cały czas sądziłem, że układ AF (poza silnikiem) znajduje się w Body... więc powinien pokazać, kiedy jest ostro...
300D + 18-55 f/3.5-5.6 + 50 f/1.8 + SMC Takumar 50 f/1.4 + MC HELIOS 135 f/4 + MC Helios 50 44M4-7 f/2 + Industar 50mm + MC Auto Revuenon 200 f/3.5 i jakieś inne badziewia...
Hej. Co sądzicie o jakości szkieł zenitopodobnych (m42) - obiektywy zenitar, teleobiektywy tamron-a, itp.
Czy rozdzielczość optyczna nadaje się do cyfry?
Ja używam obiektywów M42 z moim 300d i w przypadku spotkania dobrego egzemplarza to można liczyć na dobrą jakość. Napewno nie porównywalną z L'kami Canona ale napewno porównywalne albo znacznie lepsze od kita. Do macro jedynie tego używam i powiedziałbym że efekty są bardziej niż dobre.
Zamieszczone przez Chomiczq
Inne pytanko jest takie: Dlaczego jak ustawiam ostrość, to body mi jej nie potwierdza przy wciśniętej do połowy migawce (nie zaświeca się żaden punkt na matówce...). Czy do tego potrzebne są systemowe obiektywy? Cały czas sądziłem, że układ AF (poza silnikiem) znajduje się w Body... więc powinien pokazać, kiedy jest ostro...
Do potwierdzania ostrości niestety jest wymagana elektronika bo w body potwierdzanie jest zablokowane. Cały układ jest w body ale bez elektroniki nie zostanie odblokowany. Jedynym sposobem jest kupienie uszkodzonego obiektywu i przyczepienia do przejściówki płytki z chip'em.
Inne pytanko jest takie: Dlaczego jak ustawiam ostrość, to body mi jej nie potwierdza
na drugie pytanie Snow Ci juz odpowiedzial .. nic dodac, nic ujac
co zas do jakosci - mialem komplet obiektywów z mojej starej Praktic'i (sa w stopce ponizej i te mozesz trakowac jako "sprawdzone":smile: ) i jestem naprawde, bardzo, bardzo zadowolony..zwlaszcza z tele ktore bedzie mi sluzylo poki nie nazbieram na ktoras 70-200L..jakosc naprawde super, opczywiscie mozesz tez trafic na lepszy i gorszy egzemplarz, tak jak to juz nadmienił poprzednik.. niemniej, te na dole mam, sprawdziłem i sa naprawde OK (nawet z pierscieniami i mieszkiem do ekstremalnego makro - POLECAM!!)
Całkiem niedawno wszedłem w system m42 i muszę stwierdzić, że jakość tych szkieł (o ile jest to dobry egzemplarz) jest bardziej niż zadowalająca. Jakieś tam badziewne kit-zoomy nie mogą sie z m42 równać. I taki np. Helios 50mm f1.8 MC, którego mam daje dużo ładniejszy bokeh niż np Canon 50 mm f 1.8.
ja tam osobiscie wole czasem uprawiac jakze trudna sztuke manualnego ostrzenia :wink: niz zyc oderwany od rzeczywistosci
Taak Znam ten ból Szczególnie jak próbuje się zrobić zdjęćie na f/8 to jakoś tak dziwnie próbuje oko wepchnąć jak najbliżej tej wspaniałej matówki bo tam tyle co widać co nic
No ja mówie o tej standardowej co jest w 300d a nie jakiejś modyfikowanej. Ja do m42 to potrzebowałem 3 plenerów żeby się przyzwyczaić no i teraz jakoś wychodzi, ale przy wiekszych przysłonach to już raczej problem. A jak jeszcze dołoży się naprzykład telekonwerter i robi pochmurny dzień na np f/8 to naprawde już ciężko - ale do wszystkiego idzie przywyknąć :wink:
Trzeba najpierw ustawić przesłonę na najmniejszą możliwą w obiektywie np. f/3,5, ustawić ostrość i dopiero później zmniejszyć utwór względny do f/8 czy f/11.
Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x
No tak, wszystko pięknie jak robisz m42->adapter->eos to jasne, tak da rade i udaje się, ale jak już masz zestaw m42->2xpierscienie->adapter->eos no to już nie ma tak lekko. Głebia rzedu 1-2mm I tak musisz wtedy ostrzyć na czuja, metodą bujania się (jak chcesz zrobić naprzykład motylka z ręki) - taki nowoczesny AF
Komentarz