View Full Version : kultura

fotna
22-04-2006, 21:10
Czytam to forum i czasem mam ochotę wydrapać napis z mojego sprzętu.
Wstyd mi za poziom -odpowiedzi na niektóre pytania.
Nie chodzi tu o sprawy fachowe (przecież każdy może mieć swoje doświadczenie a dzielenie się nim, to podstawa większości forum), ale o słowa i pyskówki.
A najbardziej mnie denerwuje, gdy ktoś pisze "użyj szukaj" - "ja już o tym pisałem" zamiast podać link oraz mały dodatek - Jeśli nie znajdziesz tam wyczerpującej odpowiedzi to skonkretyzuj pytanie, albo podaj cytat, który nie rozumiesz.
Masę jest też wypowiedzi nie na temat - odbiegających od tematu.
Przecież można założyć nowy wątek albo przejść na gg czy skype by sobie pogadać.
Czasem warto poza forum się posprzeczać na gg by następnie podać na forum już konkretne rzeczy bez pyskówek i mielenia jęzorem.
Każdemu może się zdarzyć że nie wytrzyma i użyje ostrzejszych słów -ale reszta powinna go upomnieć, a nie odpowiadać tym samym podniecając gościa.
Każdy ma swoje doświadczenie - dzieląc się nim warto dać przykłady - opisy, fotki, dokładne instrukcje, linki. a osoby które chcą sobie tylko pogadać moderator może blokować, usuwać itd.
I jeszcze jedno -nie ma złych systemów są tylko ludzie, którzy są fanatykami.
Warto mówić o konkretnych wadach i zaletach - nie warto mówić o wyższości jednego sprzętu nad drugim - to co dla jednych jest zaleta dla innych może być wadą, to co dla jednych jest wada dla innych jest zupełnie nie istotne.
Fot.n.a.

Zielony
22-04-2006, 21:56
eh, BYŁO :D
jak to mówią: nie wszystkim dogodzisz :mrgreen:
Sprawa wygląda tak jak wygląda, i nie warto się tym przejmować bo raczej się nic nie zmieni. Nie w tak obszernym towarzystwie...
BTW, mnie już to jakoś nie przeszkadza 8)

muflon
23-04-2006, 06:56
A najbardziej mnie denerwuje, gdy ktoś pisze "użyj szukaj" - "ja już o tym pisałem"
Jako że ten kawałek jest chyba osobiście do mnie, to odpowiem: tak, jeśli wiem, że można odpowiedź łatwo znaleźć zamiast zakładać nowy wątek, to odpowiadam w ten sposób - ALE zawsze podając konkretne słowo/frazę do wpisania. To rozwiązanie "podane na tacy", w taki sam sposób jak link, ale zmusza delikwenta do wciśnięcia (pewnie często pierwszy raz w życiu) tego magicznego przycisku.

A zawsze istnieje szansa (mała bo mała), że ktoś, kto po zadaniu pytania "X" otrzyma odpowiedź "wpisz w google 'Canon X', drugi wynik od góry" zamiast się wzburzyć że "jak to, ktoś się ośmiela nie odpowiedzieć precyzyjnie na moje super ważne pytanie???!!" pójdzie po rozum do głowy i stwierdzi "hej, no fakt, przecież to logiczne, muszę więcej z tego Googla korzystać". I mnie każdy taki "nawrócony grzesznik" cholernie cieszy ;-)

Jac
23-04-2006, 10:32
Ja to sie zastanawiam jak to jest, ze najwiecej do powiedzenia maja ci ktorzy nic nie robia.. chlopaki przeciez to tez od was zalezy jakie beda odpowiedzi na pytania... wniescie cos do forum... ja jak moge to pomagam, znjaduje odpowiedzie na rozne pytania i wklejam linki i cos naogol skrobne, nie zawsze ale w wikszosci przypadkow...

tak wiec kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamien

dla mnei EOT,

Vitez
24-04-2006, 07:01
tak wiec kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamien

*fiuuuu**tup*

;) :mrgreen: