View Full Version : Nowy baner na portalu i forum
Jak widzicie na portal i forum znalazł się nowy baner ( podziękowania dla koleżanki Alahari ). Dzieki niemu zarówno strona jak i forum nabrały swoistego charakteru - no i mamy wreszcie własne logo i bener do wymian z innymi serwisami.
w wolnej chwili zrobiłem... żeby posiadaczom 300D się cieplej na duszy zrobiło... a nie tylko tym od paskudnego EOS 1 D :)
http://www.antropofago.webpark.pl/main/logo1.jpg
jakby co wrzucę za jakiś czas inne propozycje. Chyba, że te logo które jest w obecnej chwili jest już na stałe i nie ma potrzeby go zmieniać?
[ Dodano: 16-09-2004 ]
Oto reszta. Jeśli wprowadzam tylko zament, to mogę przestać.
http://www.antropofago.webpark.pl/main/logo22.jpg
http://www.antropofago.webpark.pl/main/logo33.jpg
a czy Canon się zgodził na piśmie, aby taki czerwony napis Canona mógł być wyświetlany np na tym fomrum i był umieszczony w logo? wydaje mi się, że oni tego zastrzegają.
ehh czepiam sie, ale moze i hazan ma taki świstek :)
Jak widzisz na moich banerach nie ma "canonowskiej" czcionki, więc znak handlowy zostaje tu jakby nienaruszony (w przeciwnym razie niezgodne byłoby z prawem samo używanie słowa "canon"? Czy się mylę?). A poza tym... nie używamy tutaj tego znaku, słowa, jako nazwy dla produktów na których zarabiamy, więc moim zdaniem wszystko jest ok...
Zresztą, obecny baner ma w sobie oryginalny napis CANON, a mimo wszystko Hazan nadal jest na wolności. :)
Jak widzisz na moich banerach nie ma "canonowskiej" czcionki, więc znak handlowy zostaje tu jakby nienaruszony (w przeciwnym razie niezgodne byłoby z prawem samo używanie słowa "canon"? Czy się mylę?). A poza tym... nie używamy tutaj tego znaku, słowa, jako nazwy dla produktów na których zarabiamy, więc moim zdaniem wszystko jest ok...
Zresztą, obecny baner ma w sobie oryginalny napis CANON, a mimo wszystko Hazan nadal jest na wolności. :)
Logo Canon'a jest znakiem towarowym, ktore jest zastrzeżone i tyle! i nie chodzi mi tu o żadne zarabianie - jesli ktoś chce się nim posługiwać, to powinien otrzymać zgodę tej firmy. I tylko tyle chciałem dodać - a miałem na myśli główne logo forum, a nie Twoje :)
Moja propozycja loga raczej byla neutralna poniewaz przedstawiala zdjecie obiektywu, ktory mozna doczepic do kazdego z dSLR'i canon'a...
Logo Canon'a jest znakiem towarowym, ktore jest zastrzeżone i tyle!
Logo jest to charakterystyczny znak skladajacy sie z okreslonych, niezmiennych i unikalnych elementow. Jednym z takich elementow jest wlasnie kroj czcionki.
Juz jasne?
Logo Canon'a jest znakiem towarowym, ktore jest zastrzeżone i tyle! i nie chodzi mi tu o żadne zarabianie - jesli ktoś chce się nim posługiwać, to powinien otrzymać zgodę tej firmy. I tylko tyle chciałem dodać - a miałem na myśli główne logo forum, a nie Twoje :)
Musieli by byc nienormlani zeby sie czepiac forum na ktorym sa sami ich klienci :)
Musieli by byc nienormlani zeby sie czepiac forum na ktorym sa sami ich klienci :)
Zwłaszcza, że mozna tu znaleźć przepisy jak przechytrzyć firme Canon :roll: :twisted:
Zwłaszcza, że mozna tu znaleźć przepisy jak przechytrzyć firme Canon :roll: :twisted:
To sa drobiazgi na ktore i tak nikt nie zwraca uwagi - zreszta watpie zeby kiedykolwiek sie zainteresowali ze ich trzcionka jest na takim logo wykorzystana.
Dokładnie :) to był by szczyt głupoty. Powinni nam jeszcze za darmo zrobić czapeczki z logiem Canona za promocję firmy :wink:
Pytanie czy ktoś chciałby to nosić :D ale to już inna kwestia :mrgreen:
Logo Canon'a jest znakiem towarowym, ktore jest zastrzeżone i tyle!
Logo jest to charakterystyczny znak skladajacy sie z okreslonych, niezmiennych i unikalnych elementow. Jednym z takich elementow jest wlasnie kroj czcionki.
Juz jasne?
Nie wiem Vitez co chciałeś przez to powiedzieć układając definicję logo :roll: . Dzi ma rację, logo Canona jest znakiem towarowym, na który udzielono prawa ochronnego i nie ma tu o czym dyskutować. Natomiast to, że ktoś zastosuje inny krój czcionki nie chroni przed posądzeniem o naruszenie dóbr majątkowych wynikających z praw do znaku towarowego. Wynika to wyroku SN z 25.X.1988 (II CR 143/88 ) cyt.: "Podmiot autorskich praw majątkowych do znaku graficznego ma prawo decydowania o wykorzystaniu tego znaku lub jego przeróbek". Więc dla porządku należałoby wystąpić do właściciela znaku towarowego o zgodę na jego wykorzystanie/przeróbkę. Podzielam pogląd, że Canon nie będzie stwarzał żadnych problemów dla naszego forum gdyż nie wykorzystujemy jego znaku do nieuczciwej konkurencji a wręcz przeciwnie... do reklamy. :)
ja też nie wiem, ale Vitez uparciuch jest :) i czasami dyskusja i tak nie ma szans powodzenia, ale niech logo będzie bo jest naprawde fajne i nic nie zastąpi oryginalnego napisu Canon
Pewnie, że niech będzie. Chodziło tylko o przedyskutowanie aspektów prawnych no i o Hazana :wink:
Nie wiem Vitez co chciałeś przez to powiedzieć układając definicję logo :roll: . Dzi ma rację, logo Canona jest znakiem towarowym, na który udzielono prawa ochronnego i nie ma tu o czym dyskutować. Natomiast to, że ktoś zastosuje inny krój czcionki nie chroni przed posądzeniem o naruszenie dóbr majątkowych wynikających z praw do znaku towarowego. Wynika to wyroku SN z 25.X.1988 (II CR 143/88 ) cyt.: "Podmiot autorskich praw majątkowych do znaku graficznego ma prawo decydowania o wykorzystaniu tego znaku lub jego przeróbek". Więc dla porządku należałoby wystąpić do właściciela znaku towarowego o zgodę na jego wykorzystanie/przeróbkę. Podzielam pogląd, że Canon nie będzie stwarzał żadnych problemów dla naszego forum gdyż nie wykorzystujemy jego znaku do nieuczciwej konkurencji a wręcz przeciwnie... do reklamy. :)
Wg tego co cytowales... policz sobie ile przerobek logo Canon wykorzystales w swojej powyzszej wypowiedzi. Ojej... ja tez napisalem Canon.. aaaa!!! znowu to napisalem!!! Straszne... i teraz firma Canon (aaaaa!!! znowu!) moze mnie oskarzyc o nielegalne wykorzystywanie ich logo? Bo tylko smialem napisac Canon (aaaa!!!!) ? ;)
Napis to napis, a logo to logo - nie dajmy sie zwariowac. Jesli widac ze napis Canon nie jest identyczny z logo Canon to jasne ze nie jest to nielegalne podszywanie sie pod firme, tylko po prostu napisane "Canon" i kropka :P , ja tylko probwalem zdefiniowac to czy "widac".
Napis to napis, a logo to logo - nie dajmy sie zwariowac. Jesli widac ze napis Canon nie jest identyczny z logo Canon to jasne ze nie jest to nielegalne podszywanie sie pod firme, tylko po prostu napisane "Canon" i kropka :P , ja tylko probwalem zdefiniowac to czy "widac".
Powiedz to niejakiemu Mike Rowe'owi, który w Stanach chciał założyć stronę www.mikerowesoft.com. Historia do wygooglania.
Wg tego co cytowales... policz sobie ile przerobek logo Canon wykorzystales w swojej powyzszej wypowiedzi. Ojej... ja tez napisalem Canon.. aaaa!!! znowu to napisalem!!! Straszne... i teraz firma Canon (aaaaa!!! znowu!) moze mnie oskarzyc o nielegalne wykorzystywanie ich logo? Bo tylko smialem napisac Canon (aaaa!!!!) ? ;)
Nie muszę liczyć, bo nigdzie nie dokonałem żadnych przeróbek logo Canona :? Przecież nigdzie nie napisałem, że wyraz/napis "Canon" jest logiem :roll:
Dokonałeś nieuprawnionej nadinterpretacji tego co napisałem. Nie sądziłem, że muszę tłumaczyć co znaczy przeróbka logo czyli ingerencja w wizerunek znaku towarowego. Po prostu przytoczona przez Ciebie definicja logo miała się w mojej opinii nijak do cytowanej wypowiedzi dzi, który pisał o logo Canona z banera forum, które podkreślam jest logiem a nie zwykłym napisem. Napisałem też o zgodzie właściciela na jego wykorzystanie/przeróbkę (łamane celowo) bo:
po pierwsze primo: już wykorzystano logo
po drugie primo: są inicjatywy ułożenia nowego banera z napisem/logo (nie wiem jak to się skończy).
Dla mnie EOT. Decyzja należy do admina jak postąpi dalej czyli uzna, że tak jest OK czy też wystąpi dla formalności do właściciela lub też zmieni baner na NAPIS Canon.
|
|