Filtr CPL za 30zł - co to jest ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Netis

Filtr CPL za 30zł - co to jest ?

Siemaneczko wszystkim.

Mam pytanie związane z http://allegro.pl/item96725268_rewol...cpl_sr_za.html

Jest to filtr CPL kołowy za 29.99zł, czy opłaca się wogóle to kupić do Canona A75 ?
    Wiem że to nie Hoya za 105zł i zdaje sobie z tego sprawe, ale pytam czy wogóle da to jakiś pozytywny efekt czy poprostu oszczędzić sobie nerwów a za te pieniązki kupić sobie flaszkę ?
  • Chomiczq
    Coś już napisał
    • 2006
    • 66

to jest... gówno... i w dodatku plastikowe...
    kompakt to też nie jest rewelacja, ale taki filter i na kompakt będzie za słaby. lepiej poczekać i kupić lepszy. KING-i też są tanie i... plastikowe
    300D + 18-55 f/3.5-5.6 + 50 f/1.8 + SMC Takumar 50 f/1.4 + MC HELIOS 135 f/4 + MC Helios 50 44M4-7 f/2 + Industar 50mm + MC Auto Revuenon 200 f/3.5 i jakieś inne badziewia...

Komentarz

• MMM
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4250

Plastik to nie jest, ale że g***o to się zgadzam.
      Tyle tylko, że ma służyć z A75 który ma 3MP, więc moim zdaniem nie powinno być źle jeśli chodzi o rozdzielczość obrazu. Na pewno nie ma co liczyć na dobre zdjęcia pod światło.
      Digart

Komentarz

• Chomiczq
        Coś już napisał
        • 2006
        • 66

plastik

źle się wyraziłem, to nie plastik, tylko "szkło organiczne"
        nie mówię o rozdzielczości optycznej, tylko o jakości. Tanie filtry to również zniekształcenia obrazu (różnice grubości), mniejsze przepuszczanie światła, itp
        300D + 18-55 f/3.5-5.6 + 50 f/1.8 + SMC Takumar 50 f/1.4 + MC HELIOS 135 f/4 + MC Helios 50 44M4-7 f/2 + Industar 50mm + MC Auto Revuenon 200 f/3.5 i jakieś inne badziewia...

Komentarz

• Netis

Dzięki wielkie za odpowiedz

Czyli jednak nie warto ? No to idę po flaszkę
          Jeszcze raz dzięki za info i opinie, pozdrawiam.

Komentarz

• krii

owszem zle sie wyraziles, bo szklo organiczne to polimetakrylan metylu (PMMA)... czyli uogolniajac PLASTIK... podobnie jak PC czyli poliweglan... i co z tego, ze plastik?? duza czesc nowoczesnych soczewek w optyce np: okularowej produkuje sie wlasnie z PLASTIKU... na przyklad progresywne ... roznica miedzy szklem organicznym a nieorganicznym jest taka jak miedzy kwasem organicznym a nieorganicznym...

widac, ze chlopaki jestescie traby z chemii... i traby z googla...

Netis, za 30 dychy to chyba lepiej flaszke...

Komentarz

• Chomiczq
              Coś już napisał
              • 2006
              • 66

flaszka

...tym bardziej, że za 30 zł to flaszka będzie całkiem niezła... polecam Finlandie
              Ostatnio edytowany przez Chomiczq; 5004.

Komentarz

• tatakazika
                Zablokowany
                • 2006
                • 77

Dolacze sie do tematu i spytam o filtr polowkowy szary oraz polaryzacyjny: W jakim stopniu eliminuja one abberacje chromatyczne?

@netis -w systembanku kupisz za 50zl polarka firmy Matin. Jest on nieporownywalnie lepszy z ta Mora.
                looknij : http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-t...matin-58mm.htm
                Ostatnio edytowany przez tatakazika; 5068.

Komentarz

• Silent Planet
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 832

Zamieszczone przez tatakazika
                  Dolacze sie do tematu i spytam o filtr polowkowy szary oraz polaryzacyjny: W jakim stopniu eliminuja one abberacje chromatyczne?
                  Prawdopodobnie w takim samym, jak czerwony lakier samochodu eliminuje jego podsterowność na zakrętach.

Aberracja chromatyczna to wada optyki obiektywu; na pewno nie poprawisz tej wady umieszczając przed przednią soczewką kawałek plastiku, czy to organicznego czy nie.

Wiem, mogę dostać baty, że polar może pomóc - nie wiem, nie używam.
                  To takie moje luźne przemyślenia.
                  is SILENCE
                  "Enjoy the silence."
                  ---
                  Wróciłem...!
                  analog & digital / black & white / calm & easy...

Komentarz

• Gapollo
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 44

Zamieszczone przez Chomiczq
                    ...tym bardziej, że za 30 zł to flaszka będzie całkiem niezła... polecam Finlandie
                    A zniekształcenie obrazu na podobnym poziomie
                    A jak już się nauczę robić zdjęcia to kupię sobie analoga...

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez tatakazika

Oba filtry zmniejszaja ryzyko powstania aberracji chromatycznych o dokladnie 0% .

Komentarz

Pracuję...