Soft do resizeowania na 1600x1200 nie zapisujący EXIF

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Il fuoco
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

Soft do resizeowania na 1600x1200 nie zapisujący EXIF

Jest pewien problem.
    Znajomy fotograf ma sprzęt do robienia zdjęć paszportowych i legitymacyjnych,
    goście kazali mu weryfikować te zdjęcia i wysyłać same pliki do weryfikacji.
    ma problem bo tak: zdjęcie musi być 1600 x 1200 a body Canona są 3:2 a nie 4:3 czyli generalnie jest kicha.
    Problem polega na tym, że przy zmienianiu rozmiaru w jakichkolwiek edytorach
    rozmiaru w exifie jest zapisywane info o tym w czym była ta zmiana robiona.
    a to jest przez "gości z góry" zabronione.
    I teraz jest pytanie czy da się napisać albo czy istnieje taki soft który nigdzie nie zapisuje żadnych danych w exifie o "swojej obecności.
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Pewnie to nie pomoze, ale pod Linuxem to sie da zrobic w jednej linii standardowymi narzedziami. Jesli chcesz, to napisz jak ma dokladnie wygladac ta konwersja 3:2-4:3 (crop/rescale?) - moge wkleic stosowne zaklecie.
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Il fuoco
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1025

Z 3:2 canonowskiego na 4:3 a konkretnie na 1600x1200 - bez cropa - poprostu resize/rescale.
      byłbym bardzo wdzięczny jeśli coś takiego dałoby się zrobić.

Komentarz

• DoMiNiQuE
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3548

PS -> Save for Web i nie ma sladu po exifie ani informacji o sofcie :-)

Komentarz

• DoMiNiQuE
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3548

Zamieszczone przez Il fuoco
          Z 3:2 canonowskiego na 4:3 a konkretnie na 1600x1200 - bez cropa - poprostu resize/rescale.
          Chcesz zmienic proporcje bokow bez cropowania? :/ nie chcialbym ogladac tych fotek

Komentarz

• shaqi
            Początki nałogu
            • 2005
            • 448

IrfanView też ma taką funkję.
            Można przetwarzać cały katalog wsadowo a przy opcjach zapisu wyłączyć opcję zapisz exif
            Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
            Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
            A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• Il fuoco
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1025

hmm może faktycznie napisałem bzdurę.
              chcę zmienić zdjęcie z 8mp na 1600x1200 i żeby nie było wiadomo nic o tym że było to robione w ps czy gdziekolwiek indziej.

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Znaczy be zachowania proporcji? Nie ma sprawy: convert -geometry 1600x1200! plik_zrodlowy.jpg plik_docelowy.jpg ; jhead -autorot -dt -de -dc -du plik_docelowy.jpg. Jako bonus, fotka zostanie (bezstratnie) obrocona na podstawie EXIFa, a po tym ostatnim nie bedzie sladu.

To powinno sie bez problemow dac przeniesc pod Windows, kwestia skopiowania convert.exe / jhead.exe i napisania krotkiego pliku BAT/WSH. Ale to juz nie do mnie
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• DoMiNiQuE
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3548

hmm może faktycznie napisałem bzdurę.
                  chcę zmienić zdjęcie z 8mp na 1600x1200 i żeby nie było wiadomo nic o tym że było to robione w ps czy gdziekolwiek indziej.
                  No nic prostszego, kiknij na narzedzie CROP TOOL, wpisz wartosc 1600x1200px i cropnij sobie zdjecie jak Ci pasuje a pozniej zapisz do weba :-)

No chyba, ze wolisz metody muflona

Komentarz

• Il fuoco
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1025

przy otwarciu pliku w notatniku widnieje zapis że było to robione w sofcie Adobe :/ kiszka:/

Komentarz

• Tomasz1972
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3042

Po pierwsze . Zdjęcie o którym piszesz nie może być robione Canonem EOS dslr , które nie figurują na liście dopuszczonych aparatów. Więc cokolwiek zrobisz taka fota i tak zostanie odrzucona . Najtaniej i najlepiej to kupić coś z serii G i nie kombinować z podmianą exifa.

Komentarz

• Il fuoco
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1025

a sprawa jest o tyle do d*** że taki facet robiący zdjęcia do dowodów etc. czyli mój znajomy może max 10 razy pomylić się co jest rozumiane przez np. zbyt ciemne tło czy cokolwiek innego.
                        on musi te pliki wysyłać do weryfikacji a u siebie sprawdza je czy oczy są na ok miejscu czy exif jest ok - w exifie muszą być te dane co z aparatu a niemoże być wzmianki o tym że plik był czymkolwiek ruszany.głupie prawo ale cóż... nic się nie da zrobić.
                        no i albo musi kupić aparat z matrycą 4:3 żeby swobodnie mógł robić 1600x1200 albo kicha:/ no i szukamy wyjścia z tej sytuacji.

Komentarz

• Il fuoco
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1025

Zamieszczone przez Tomasz1972
                          Po pierwsze . Zdjęcie o którym piszesz nie może być robione Canonem EOS dslr , które nie figurują na liście dopuszczonych aparatów. Więc cokolwiek zrobisz taka fota i tak zostanie odrzucona . Najtaniej i najlepiej to kupić coś z serii G i nie kombinować z podmianą exifa.
                          możesz coś więcej napisać o tym dopuszczeniu/ niedopuszczeniu?

Komentarz

• DoMiNiQuE
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3548

przy otwarciu pliku w notatniku widnieje zapis że było to robione w sofcie Adobe :/ kiszka:/
                            Niby jakim cudem? Mozesz wkleic jakiegos screena? Jestem ciekawe jak to wyglada U mnie widac same krzaki i chinszczyzne ...zadnego sladu nazwy softu

Komentarz

• Tomasz1972
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3042

Nie znajdziesz innego rozwiązania jak kupić coś z listy dopuszczonych aparatów :

Oto 12 modeli które spełniają funkcje do w/w zdjęć.
                              Niemniej np. z Serii OLYMPUS Camedia jak i z Nikon CoolPix 5400 i wyższe
                              więcej spełnia warunki:
                              - min.3x optical zoom
                              - 1600x1200
                              - sRGB
                              - synchro (bądź przez gniazdo bądź gorącą stopkę)
                              - USB (DiskDrive + PTP)
                              - Exif >= 2.1

1
                              Canon PowerShot G5
                              5.0 million Image sizes • 1600 x 1200 • Exif 2.1 • gorąca stopka
                              2
                              Canon PowerShot G6
                              7.1 million Image sizes • 1600 x 1200 • Exif 2.2 • gorąca stopka
                              3
                              Canon PowerShot A “seria”
                              od 3.2 million Image sizes • 1600 x 1200 • Exif 2.2 • wyzwalanie lampą wewntrzną
                              4
                              Fujifilm FinePix S5500/S5100
                              4.0 million Image sizes • 1600 x 1200 • Exif 2.2 • wyzwalanie lampą wewntrzną
                              5
                              Fuji FinePix S3100
                              4,0 million Image sizes • 1600 x 1200 • Exif 2.2 • wyzwalanie lampą wewntrzną
                              6
                              DiMAGE Z2 i Z3
                              4,0 million Image sizes • 1600 x 1200 • Exif 2.2 • gorąca stopka
                              7
                              Nikon COOLPIX 8400 i 8800
                              8.1 million Image sizes • 1600 x 1200 • Exif 2.2 • gorąca stopka
                              8
                              Olympus Camedia C-5060 Zoom
                              9
                              Olympus Camedia C-7070 Zoom
                              10
                              Olympus Camedia C-765 Zoom i C-770 Zoom
                              11
                              Panasonic Lumix FZ10 I FZ20
                              12
                              Sony Cyber-shot DSC-V3
                              7.2 million Image sizes • 1600 x 1200 • Exif 2.2 • gorąca stopka
                              13
                              Fujifilm FinePix S5600
                              5.1 million Image sizes • 1600 x 1200 • Exif 2.2 • wyzwalanie lampą wewntrzną
                              14
                              Canon S2 IS
                              5.3 million Image sizes • 1600 x 1200 • Exif 2.2 • wyzwalanie lampą wewntrzną
                              15
                              Olympus seria SP np SP310
                              7,0 million Image sizes • 1600 x 1200 • Exif 2.2 • wyzwalanie lampą wewntrzną

Używane:
                              OLYMPUS: C 2020 zoom, C 2040 zoom, C 4000, C 4040, C 5000, C 5050, E-10,
                              CANON: PowerShot G3,
                              FUJI: S20 Pro, S 7000
                              NIKON: CoolPix 5400, CoolPix 8700

Komentarz

Pracuję...