yogi-bear
18-04-2006, 11:39
Witam!
Zauwa¿y³em ¿e mam trochê zabrudzon± matrycê (350D). Przy wy¿szych warto¶ciach przes³ony widaæ brzydkie czarne plamy. Usi³owa³em to wydmuchaæ gruszk± ale wszystko wskazuje na to ¿e jest to "lepki kurz". My¶la³em ¿eby samemu to wyczy¶ciæ ale troszkê siê obawiam ¿eby nie zniszczyæ sprzêtu. Czyta³em w±tki na forum o czysczeniu ró¿nymi sposobami ale... jako¶ nie mam do tego odpowiednich narzêdzi ani odwagi ;) Czy mo¿e kto¶ z forumowiczów zna jaki¶ serwis w Bia³ymstoku który dobrze wyczy¶ci³ by mi matrycê? Wola³ bym oddaæ sprzêt w rêce prof. :)
To pytanie warto by³o dokleiæ do którego¶ z w±tków o czyszczeniu a nie afiszowaæ siê z nowym tematem... Ups, chyba trochê vitezujê... :)
Pa³eczki kosmetyczne do ³apki i jedziesz po matrycy. Byle delikatnie i systematycznie. Nic jej siê nie stanie. Najgorszy jest pierwszy raz ;)
yogi-bear
18-04-2006, 13:24
Pa³eczki kosmetyczne do ³apki i jedziesz po matrycy. Byle delikatnie i systematycznie. Nic jej siê nie stanie. Najgorszy jest pierwszy raz ;)
Hm... takie zwykle patyczki? Ale je¶li paprochy s± przyklejony to mo¿e byæ ciê¿ko samymi patyczkami. Skoro mowisz ze tylko pierwszy raz jest ciê¿ki to chyba sie za to wezme i sam siê przekonam. Trzymajcie kciuki ;)
bartosz108
18-04-2006, 13:59
Ja czy¶ci³em sprê¿onym powietrzem i efekt by³ OK.
Warto kupiæ powietrze dobrej jako¶ci!!!
Po patyczkach zosta³y smugi.
W³a¶nie przed chwil± skoñczy³em czyscic matrycê w moim 350D,u¿y³em do tego mikrofibry i Chemaxa 3.Muszê siê przyznaæ ¿e to te¿ by³ mój pierwszy raz i mia³em niez³ego stracha.Matryca jest czysciutka ale zajê³o mi to prawie godzinê.
GrzegorzS
18-04-2006, 19:13
Wszystko wymaga i dobrych narzêdzi i dobrych materia³ów. No i oczywi¶cie do¶wiadczenie.
Ale sprê¿one powietrze mia³e¶ w gruszce czy w spray'u?
amperior
19-04-2006, 11:46
Wszystko wymaga i dobrych narzêdzi i dobrych materia³ów. No i oczywi¶cie do¶wiadczenie.
Ale sprê¿one powietrze mia³e¶ w gruszce czy w spray'u?
No wlasnie bo jak w spary'u to chyba troche silne jest uderzenie powietrza?
GrzegorzS
19-04-2006, 12:34
No wlasnie bo jak w spary'u to chyba troche silne jest uderzenie powietrza?
Uderzenie mo¿e nie ale te "nie zamawiane dodatki" w sprê¿onym powietrzu to mog± naba³aganiæ mocno.
A po powietrzu z puszki mo¿e zostaæ jeszcze wiêksze kuku :-), które potem i tak trzeba bêdzie patyczkami czy¶ciæ :-))
powietrze sprê¿one - NIE przez pomy³kê mo¿na dmuchn±c skroplonym zreszt± jako¶æ wyrobów jest bardzo ró¿na .... lepsza jest nowa du¿a gruszka z apteki jakie¶ 10PLN
pa³eczki do uszu ?? hmm suche ??? - ja bym sie ba³ ¿e porysuje a poza tym na¶miecê w³oknami ..
Moim zdaniem najlepszya jest szpatu³ka (dobrze jest doci±æ star± kartê kredytow± na wymiar) + pec pad (lub oryginalny czyscik sensor swab za ok 30PLN naby³em jeden dobrze przechowujê i czysci³em ju¿ kilka razy)
za 1 razem prawie mnie poturbowa³a psychicznie ta operacja i trwa³a 30 min teraz zajmuje mi 1 minutê z nawi±zk± ;)
http://www.cleaningdigitalcameras.com/index.html
tu strona z czyszczeniem
Tomek Stêpieñ
19-04-2006, 22:48
Witam.
Co do czyszczenia matrycy polecam przeczytaæ http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?p=233947#233947
jest kilka ciekawych pomys³ów. np: odkurzacz... :-D
pzdr.