tele na ptaki do eosa 350d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mariusz11
    Bywalec
    • 2006
    • 113

tele na ptaki do eosa 350d

może to już kiedyś było, ale w dalszym ciągu nie moge się zdecydowac, od dwóch miesięcy szukam dobrego tele na ptaki, na dzień dzisiejszy mam dylemat odnośnie trzech szkieł:
    tamron 200-500/4-6,3 -podobno bardzo dobre szkło, ale jest o nim bardzo mało na sieci, co prawda był tu wątek na jego temat ale jakoś nie pomógł mi w decyzji
    sigma 50-500 (aka bigma) jedni chwalą , inni ganią, bardzo skrajne opinie
    canon 400/5,6 co stałka, to stałka ale nie mam tej elastyczności zooma
    Proszę o radę czy postawić na jakość i brać stałkę, czy na uniwersalność zooma kosztem jakośći,
    pozdrawiam
  • pazurek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1294

Jak na ptaki to najdluzsza stalka na jaka Cie stac. Zdziwisz sie jak blisko trzeba podejsc zeby miec w calym kadrze ptaka, nawet na 400mm z cropem. No, chyba ze bedziesz focil tylko kondory w zoo.
    http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• mariusz11
      Bywalec
      • 2006
      • 113

zdaję sobie sprawę, podchodziłem juz ptaki ruskim 500/8 i fz20 więc pierwsze kroki mam za sobą, chodzi mi o to co wybrac jednego z tych zoomów, czy stałkę, mówisz o stałce, pokrywa się to z moimi przeczuciami.

Komentarz

• pazurek
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1294

500/8? To widze ze pierwsze kroki masz takie jak ja

W fotografii przyrodniczej wymagana jest najwyzsza jakosc, wiec od razu mozesz odpuscic sobie wszelkie wynalazki typu 170-500 czy 200-500. Sigma 50-500 jest calkiem niezla optycznie i jesli nie lubisz zmieniac obiektywow to zastanow sie nad nia. Do fotek z reki przydaje sie IS, jesli nie uznajesz statywow (czy monopodow) wez pod uwage Sigme 80-400 ze stabilizatorem. No i na koniec najwyzsza jakosc, predkosc i cena - czyli eLki Canona. Ja ma m 400/5.6 i nie narzekam. Polecane jest tez 300/4 IS plus telekonwerter x1.4 (wychodzi taka troszke gorsza optycznie 400/5.6 ale z IS).

Komentarz

• mariusz11
          Bywalec
          • 2006
          • 113

pazurek, w duszy na 99% jestem z tą eLką, będziesz się śmiał - śni mi się po nocach
          ale będzie nie na nią stać dopiero za kilka miesięcy, podobno wycofanana z produkcji, boje się że zabraknie dla mnie
          Ostatnio edytowany przez mariusz11; 5034.

Komentarz

• M_a_C

Mariuszu, dzisiaj szukałem sampli z tych ruskich szkiel 500/8 w zestawieniu z 350d. Dla upewnienia - mowa o lustrze 500/8? Co można wycisnąć z takiego zestawu? Dysponujesz fotkami? ;-)

Szukałem też info na temat Vivitar'a 500/8, niestety zbyt wiele nie znalazłem.

Komentarz

• pazurek
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1294

Wycofana? Ooo, a wejdzie cos nowego na jej miejsce? Szkielka "DO" sa chyba jeszcze troche za drogie...

Komentarz

• guest1
                Bywalec
                • 2005
                • 164

Uzywam od jakiegos czasu sigme 50-500 nie moge nazekac na nia
                ale czuje po tym czasie niedosyt a na inne np. Lke 600 narazie nie ma dudków
                www.marekpaluch.pl
                www.fotoptaki.art.pl

Komentarz

• mariusz11
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 113

Zamieszczone przez pazurek
                  Wycofana? Ooo, a wejdzie cos nowego na jej miejsce? Szkielka "DO" sa chyba jeszcze troche za drogie...
                  pewnie i wejdzie coś z ze stabilizacją, ale poza moim zasięgiem finansowym, że wycofana piszą tak w sklepach sieciowych, przy tym szkiełku.

guest1 - niedosyt co do jakości czy mm??

Komentarz

• Paweł
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 209

Miałem swego czasu podobny dylemat - zoom czy stałka.
                    Wybrałem canona 400/5,6 i to byl jak najbardziej słuszny wybór.
                    Tak jak pazurek napisał - do ptaków jak najdłuższa ogniskowa.
                    Często gęsto brakuje tych 400mm na ptaki - przydałoby się coś dłuższego.
                    Jeśli skupisz się na fotografi ptaków to takiego np. tamrona 200-500 i tak bedziesz wykorzystywał w większosci przypadków na max tele czyli 500mm.
                    Więc lepiej stałke - szybki AF, świetna ostrość i kontrast - same zalety w stosunku do zooma.
                    http://pawelkupczak.pl/

Komentarz

• mariusz11
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 113

dzięki Paweł,
                      podobno 400/5,6L z Tc1,4x daje lepszą jakość niż goły 100-400/5,6L
                      a daje 560 x 1,6
                      dłuższa rura? to już kolos chyba i o strzałach z ręki można zapomnieć, jak i o cenie, a z 400/5,6 można podobno włóczyć sie po terenie i w ostateczności strzelać z ręki, a szkłem o wadze 4kg już pewnie nie tegez bez statywu?

Komentarz

• Paweł
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 209

Generalnie to radzę używać statywu do takich ogniskowych
                        Odsetek zdjęć ostrych wzrasta niemiłosiernie

Mała stosunkowo waga 400/5,6 też jest zaleta jak się dłuzszy czas robi zdjęcia z ręki.
                        Ostatnio polowałem na zniczka i mysikrólika - takie dwa baaardzo małe i zwinne ptaszki.
                        Po trzech godzinach machania obiektywem doceniłem jego małą wagę

Komentarz

• mariusz11
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 113

Paweł , te 'zakochane zauszniki' to Twoje?, tym szkłem?

Komentarz

• Paweł
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 209

Hehehe
                            Tak

Komentarz

• Jac
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004