Jak Cichy kasuje Nikoniarzy :)

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4250

Jak Cichy kasuje Nikoniarzy :)

Choć trzeba przyznać że trzymali się mocno i dopiero po 6 stronach któryś przyznał że 5D lepsze od D200
    Digart
  • AdrianP
    Początki nałogu
    • 2006
    • 462

hehe, brawo Cichy
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• stdanielo
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1081

Czytać mi się nie chce ale wierzę na słowo.
      www.kondereszko.pl
      https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• AdrianP
        Początki nałogu
        • 2006
        • 462

Zamieszczone przez stdanielo
        Czytać mi się nie chce ale wierzę na słowo.
        Poczytać warto
        Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7450

E tam, mnie tam tylko chodziło o to, że któryś mądry napisał, że ja porównuję zdjęcia resizowane 800x600 czy jakoś tak.
          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• fragile

Zamieszczone przez Cichy
            E tam, mnie tam tylko chodziło o to, że któryś mądry napisał, że ja porównuję zdjęcia resizowane 800x600 czy jakoś tak.
            Bo mu przeglądarka zmniejszyła, dopasowała do rozmiaru okna i nie skapował pewnie

A tak serio to gratuluję Cichy Nie jestem zwolenniczką wojen systemowych (szczególnie ostatnio, kiedy tak jakoś przyjemniej mi się rozmawia z posiadaczem Nikona ) ale ten test im się należał super robota, tak trzymać

p.s. Cichy - podoba mi się Twoja galeria

p.s.II. to nie jest laurka dla Cichego :P

Komentarz

• emisiaczek
              Uzależniony
              • 2005
              • 548

jeden kolega nikoniarz na koncu wrzucil to

jesli d200 tak widzi wlosy to hmm

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

No właśnie też na te włosy zwróciłem uwagę...

BTW, tylko nie zróbcie tu rzeźni przez noc ;-) bo znowu będzie wstyd
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• MMM
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4250

Najlepsza jest argumentacja gościa "rocznik70" cyt. "A co do zdecydowanie lepszej jakości obrazowania 5D na niskich iso, to jakoś tego nie zauważyłem. D200 ma obraz mniej przetworzony, w 5D dostajemy co nieco więcej prosto z body. I tyle "
                  Skąd on ma takie informacje? Niewiadomo, ale pewnie żeby "wyrównać" szanse, po prezentacji fotek z 5D i D200 pisze tak, cyt. "kilkoma ruchami myszki "nadałem życia" płaskim fotkom z D200 i zmieniłem troszkę kolorki żeby były z obu aparatów". Czyli coś tam grzebał przy tych zdjęciach z D200, obiektywizm testu 100%.

Ja tam nie jestem za rozpętywaniem znowu jakiejś wojenki, ale wiadomo że 5D oferuje lepszą jakość obrazu niż D200 i w żaden sposób tego zbić się nie da. D200 to świetny aparat, 5D jest jednak od niego trochę lepszy. Śmieszą mnie więc argumenty w stylu "No proszę, WujeX nie wie że się nie da i sprzedaje foty z D200".
                  Digart

Komentarz

• piast9
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3267

Zamieszczone przez MMM
                    D200 to świetny aparat, 5D jest jednak od niego trochę lepszy.
                    Nie wiem skąd takie jednoznaczne twierdzenia. Wyniki porównań zależą od przyjętych kryteriów.
                    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• MMM
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4250

Zamieszczone przez piast9
                      Nie wiem skąd takie jednoznaczne twierdzenia. Wyniki porównań zależą od przyjętych kryteriów.
                      Uściślę: jakość obrazu
                      Digart

Komentarz

• MMM
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4250

Cały czas zastanawia mnie ta różnica którą widać na włosach. Z D200 wygląda jakby miejscami brakowało pikseli i obraz był jakiś poszarpany. Ostatnio taki efekt widziałem na zdjęciach z telefonu komórkowego kumpla

Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
                        Digart

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12226

MMM - wlosy w D200 to efekt obciecia tonalnego cieni. w matrycy D200 sa one generalnie "plytsze" niz cienie CMOS-ow Canona, co objawia sie dosc mocnym kontrastem ciemnych partii.

poniekad, to co pokazales na komorce to tez efekt niskiej rozpietosci tonalnej matrycy. no, ale moze nie porownujmy tak dwoch drastycznie roznych spraw. to zupelnie inna skala.

a cala dyskusja jest chyba troche bez sensu. ze 5D ma jakosc obrazu bijaca z duzym marginesem D200 to chyba nie ulega dyskusji. D200 ma inne fajne cechy. w tym cene
                          www albo tez flickr

Komentarz

• Bachman
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 147

czerwona bila w testach Cichego robi wrazenie

Komentarz

• Avadra_K
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 580

Zamieszczone przez MMM
                              http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=21907
                              Choć trzeba przyznać że trzymali się mocno i dopiero po 6 stronach któryś przyznał że 5D lepsze od D200

HA, najciekawsze w tej całej polemice jest to jak oni pieknie wyszukują "czegoś kolwiek" co dało by im przewagę (moralną). A już mistrzostwem świata był wywód na temat ostrzenia, ewentualnie braku takowego, oraz abberacji w oparciu o prace brukarszkie (kostka brukowa ostra lub nie ostra, ale może jednak ostra - rewelacja):razz:
                              A tak swoją droga to Ty Cichy niezły prowokator jesteś

(sztuka nie ma wroga, chyba że w ignorancie )

- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow

Komentarz

Pracuję...