spadek jasności w rogach kadru...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rad_fot
    Coś już napisał
    • 2005
    • 63

spadek jasności w rogach kadru...

Witam! Mam pytanie, może wiecie czym jest to spowodowane? Nie chodzi mi o konkretne szkło, tylko o ogólna zasade, dzięki!
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

Wg. mnie najistotniejsze powody, to że dla światła przechodzącego przez obiektyw pod kątem:
    1) zmniejsza się powierzchnia apertury bo z koła robi się elipsa
    2) dodatkowo część wiązki może być przesłaniana przez inne elementy konstrukcyjne obiektywu

No i dodatkowo w cyfrakach:
    3) efektywna czułość matrycy spada gdy światło pada na nią pod kątem. Tu tak całkiem bezpośredniego powiązania nie ma, bo są retrofokusy itp, ale zawsze...
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Milosz
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 36

camera obscura :rolleyes: i Zeiss Ikon Taxona :cool:

Komentarz

• Arek_O
        Początki nałogu
        • 2006
        • 294

To ja jeszcze dorzucę:
        Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.
        http://optyczne.pl

Komentarz

Pracuję...