Canon 50mm 1.8 vs Helios-44M 2/58 ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • matiax

Canon 50mm 1.8 vs Helios-44M 2/58 ?

Witam szanownych forumowiczów

Focę Heliosem-44M 2/58 (M42) zdjęcia nim robione nie narzekam czy warto w moim przypadku przesiąść się na Canona 50mm 1.8 Czy dużo zyskam na jakości, ostrości,szybkości focenia

Z góry dzięki za konstruktywne wypowiedzi
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Przede wszystkim zyskasz AF Jednak jeżeli lubisz sam kręcić ostrością to EF 50/1,8 za bardzo do tego celu się nie nadaje .

Komentarz

• Arek_O
      Początki nałogu
      • 2006
      • 294

Warto. Helios to obiektyw projektowany pod kliszę czyli detektor odbierający inne długości fali niż matryca CCD czy CMOS. Dodatkowo w przypadku Canona zyskujesz nowoczesne warstwy antyodbiciowe, a dzięki nim lepszy kontrast, lepszą transmisję, mniej podatności na wewnętrzne odblaski. Zyskujesz też na świetle i rozsądnie działający AF.

Poczytaj na:
      Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.

Arek
      http://optyczne.pl

Komentarz

• piast9
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3267

Zamieszczone przez Arek_O
        Warto. Helios to obiektyw projektowany pod kliszę czyli detektor odbierający inne długości fali niż matryca CCD czy CMOS
        ??? Helios jest do fotek w UV?
        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• McKane
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2015

Nie wiem jak Twoj Helios ale dwa moje mialy paskudny kontrast, z czego jeden jeszcze do tego paskudnie oddawal kolory. Canon 50 1/8 zdecydowanie jest lepszy od nich optycznie chociaz co do pracy pod swiatlo (bez oslony) to uwazam ze radzi sobie beznadziejnie.
          http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Arek_O
            Początki nałogu
            • 2006
            • 294

Zamieszczone przez piast9
            ??? Helios jest do fotek w UV?
            A napisałem coś takiego? Polecam na zerknięcie na krzywe reakcji typowej kliszy i kamery CCD.

Komentarz

• djtermoz
              Uzależniony
              • 2004
              • 995

Zamieszczone przez Arek_O
              A napisałem coś takiego? Polecam na zerknięcie na krzywe reakcji typowej kliszy i kamery CCD.
              No moze nie wprost ale tak to zabrzmialo. Robimy w koncu fotki wiec mowimy o swiatle widzialnym powiedzmy od 400 do 800 nm i tyle. Czy to klisza czy CCD te dlugosci fali oba media potrafia zarejestrowac wiec nie bardzo rozumiem co miales na mysli piszac o "odbieraniu innej dlugosci fali".

A reakcja matrycy (liniowa) i kliszy (logarytmiczna) na swiatlo to juz zupelnie co innego.
              djtermoz@pbase

Komentarz

• Slavko
                Bywalec
                • 2006
                • 174

Kupuj. Nie wiem jak EF 50/1,8 ma się do FD 50/1,8, ale przypuszczam, że to bardzo podobna konstrukcja. Kiedyś mając Zenitha zakupiłem aparacik T70 wraz z FD 50/1,8. To byl dla mnie szok. Do dzisiaj pamiętam znajomego fotografa, też posiadającego Zenitha, ktory jak zobaczyl zdjęcia z Canona zapytal się "dlaczego one takie konturzaste". To chyba mówi samo za siebie. Różnice w przenoszeniu kontrastu były ogromne, co wpływało na zdecydowanie lepszy odbiór fotografii.

Komentarz

• Arek_O
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 294

To powiem inaczej. Klisza jest znacznie bardziej czuła na światło niebieskie, a CCD na czerwone. Branie tego pod uwagę przy konstrukcji obiektywu jest ważne, bo pozwala na przykład skuteczniej walczyć z aberracją chromatyczną.

Komentarz

• Krisspy
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 131

m42: helios 2/58 vs. Canon 50/1.8

Zdaję sobie sprawę, że takie porównanie wydaje się karkołomne, jednak interesuje mnie tylko optyka: ostrość, kolory, GO, itd.
                    Czy posiadając heliosa, warto zastanawiać się nad ww. Canonem?
                    Ma ktoś z Was doświadczenie z przesiadki?

Będzie używany z 400D

Komentarz

• MacGyver
                      Cenzor
                      • 2006
                      • 7043

Poza obudową i minimalnie gorszym bokehem 50/1,8, mimo swych ułomności, leje Heliosa pod każdym względem.
                      ...a Heliosa mam w wersji MC, ponoć najostrzejszej.
                      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Krisspy
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 131

MacGyver czułem, że mogę na Ciebie liczyć :-)
                        dzięki

Komentarz

• Bagnet007
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1344

Miałem wersję 44-2 i mogę powiedzieć, że największą jego wadą są odblaski. Pod światło staje się całkowicie nieznośny. Żadna osłona przeciwsłoneczna nie pomoże no chyba, że będzie to dekielek Na ostrość natomiast nie narzekałem. Wręcz przeciwnie, a ponieważ moja przysłona robocza w większości przypadków to 8-11 (praktycznie raz go użyłem przy f/2) to potrafił pokazać pazura :-D

Komentarz

• MacGyver
                            Cenzor
                            • 2006
                            • 7043

Moim MC 44-4 też da się robić niezłe zdjęcia ale 50/1,8 jest po prostu lepsze.
                            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Scream
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 295

Również mam tego heliossa tyle, że nie 58 a 50mm ale ze światłem 1.8 . Miałem okazję robić pożyczoną 50 Canona i muszę stwierdzić,że kolory i kontrast oddaje znacznie lepiej.

Budowa i wykonanie moim zdaniem na korzyść heliosa. Ostrość...hmm..obiektywnie patrząc canon był nieco lepszy przy 1.8 .

Brak af mi nie przeszkadza. Kupiłem heliossa ze względów oszczędnościowych i nie żałuję, bo da się nim robić dobre, a nawet bardzo dobre jakościowo zdjęcia. Potrzeba tylko trochę wprawy. A na tyle, co ja tego szkła używam to mi naprawdę wystarczy.

Mały sampel. f2.8

Komentarz

Pracuję...