Canon 30D + 10-22mm - pytanie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • korek

Canon 30D + 10-22mm - pytanie

Witam!

Mam pytanie do szanownych koleżanek i kolegów odnośnie doboru sprzętu przed wyjazdem.
    Rozchodzi się mianowicie o to że w niedługim czasie przed wycieczką do Japonii planuję zakup aparatu Canon 30D. Moje rozterki polegają na tym iż nie wiem jaką opcje wybrać jeśli chodzi o obiektywy. Mam starego Canona 28-135 f/3.5-5.6 IS USM którego używałem z EOSem 5.

Moje pytanie do Was jest następujące.
    Czy zostawić sobie tego 28-135 będąc świadomym przeliczenia ogniskowych x1.6 i dokupić do Canona 30D obiektyw Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM ?
    Czy lepiej będzie jak kupię zestaw (KIT) Canon 30D + Canon EF-s 17-85mm f/4-5,6 USM IS ?

Jestem ciekaw Waszych opinii w tej sprawie.

Z góry dziękuję za podpowiedź.

Wesołych Świąt i mokrego dyngusa

Pozdrawiam
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

lepiej dokupic 10-22. masz wtedy zestaw dwoch niezlych optycznie (28-135) lub swietnych optycznie (10-22) szkiel pokrywajacych szerszy zakres (10~17mm docenisz szybko jak wejdziesz w ciekawe architektonicznie miejsca).

a 17-85 to szklo o moze i wygodnym zakresie, ale optycznie porazajaco kiepskie za te pieniadze
    www albo tez flickr

Komentarz

• Paweł Grabowski
      Początki nałogu
      • 2004
      • 343

Witam!
      Mam 28-135 i 30D. Moj egzmplarz to porazka z cyfra. Na analogu byl super. Wiec najpierw sprawdz jak sprawuje sie Twoj egzemplarz 28-135. 10-22 jest super i warto go miec jesli sie na FF nie przesiadasz.

Pozdrowki
      Paweł
      EOS 5 | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0 | 24-105IS/4.0 | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Komentarz

• Robson01
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1574

Byłem w podobnej sytuacji i po przesiadce na cyfrę pozbyłem się 28-135 IS. Niestety był znacznie gorszy niż z analogiem.
        Canon
        Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• P_i_t_t
          Coś już napisał
          • 2005
          • 98

korek

Canon 10-22 to naprawdę świetny obiektyw. Gdyby dodali do niego pancerną obudowę to z powodzeniem mógłby dostać i magiczną literkę L. 28-135 z cyfrą działa naprawdę kiepsko - nie polecał bym go.

Komentarz

• PoserKiller
            Zablokowany
            • 2006
            • 6

Moj 28-135 ladnie dzialal z 10d i 20d naprawde i nie chce wysluchiwac ze sie nie znam itd!!!!! poprostu byl i juz widac kwestia egzemplarza

Komentarz

• korek

Zamieszczone przez akustyk
              lepiej dokupic 10-22. masz wtedy zestaw dwoch niezlych optycznie (28-135) lub swietnych optycznie (10-22) szkiel pokrywajacych szerszy zakres (10~17mm docenisz szybko jak wejdziesz w ciekawe architektonicznie miejsca).

a 17-85 to szklo o moze i wygodnym zakresie, ale optycznie porazajaco kiepskie za te pieniadze
              Myśle że o ciekawe miejsca w Japonii nie bedzie trudno więc dziękuję za podpowiedzi i faktycznie wezmę tego 10-22. A z tym 28-135 to się okaze w "praniu" Na wszelki wypadek biore EOSa 5tke... kto wie może się przyda... Choć podobno w Tokyo czasem trudno o dobry film, więc zapewne zabiore ze sobą kilka dobrych klisz.

pozdrawiam

Komentarz

• darekp
                Bywalec
                • 2005
                • 121

Zamieszczone przez korek
                Witam!

Mam pytanie do szanownych koleżanek i kolegów odnośnie doboru sprzętu przed wyjazdem.
                Rozchodzi się mianowicie o to że w niedługim czasie przed wycieczką do Japonii planuję zakup aparatu Canon 30D.

Pozdrawiam
                a nie jest to wożenie drewna do lasu?

Komentarz

• korek

Zamieszczone przez darekp
                  a nie jest to wożenie drewna do lasu?
                  Niby tak... ale jeśli brać pod uwagę aspekt gwarancji to jednak wolałbym kupić aparat w europie bo z tego co wiem to gwarancjia z Japonii nie jest u nas honorowana - niestety.

Komentarz

• darekp
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 121

Zamieszczone przez korek
                    Niby tak... ale jeśli brać pod uwagę aspekt gwarancji to jednak wolałbym kupić aparat w europie bo z tego co wiem to gwarancjia z Japonii nie jest u nas honorowana - niestety.

no tak, to jest argument

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez PoserKiller
                      Moj 28-135 ladnie dzialal z 10d i 20d naprawde i nie chce wysluchiwac ze sie nie znam itd!!!!! poprostu byl i juz
                      Pokaz zdjecia . Bo moze DLA CIEBIE byl OK a dla innych bylby nie OK. Tylko po obejrzeniu zdjec moglibysmy powiedziec "a wg nas tez jest kiepski" . Co nie znaczy ze sie nie znasz, moze tylko znaczyc ze masz nizej ustawiony prog akceptacji jakosci zdjec.

Komentarz

• Robson01
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1574

Najważniejsze że JEMU się podobają (optycznie), chyba że robi je w celach zarobkowych.
                        Canon
                        Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Maciek_DDA
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 45

masz nizej ustawiony prog akceptacji jakosci zdjec
                          to mi sie podoba
                          20d

Komentarz

• PoulN
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 771

Chyba odpowiedni topic do mojego pytania,...

Posiadam 30D + EF-S 10-22mm oraz EF 17-40mm i za niedlugo bede posiadal 5DMkI

Nurtuje mnie kwestia pola widzenia tzn. 30D +10-22mm vs. 5D +17-40mm.
                            Logiczny tok myślenia podpowiada, że drugi zestaw będzie "weższy" o 1mm od pierwszego?
                            Czy może matryca FF i szklo EF zniweluje tę różnicę?
                            Zastanawiam sie wlaśnie, po napotkaniu takiego "testu"
                            Niestety za wiele z niego nie rozumiem...
                            Ostatnio edytowany przez PoulN; 7344.
                            ...

Komentarz

• Sober
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 513

No i nie ma błędu w Twoim toku rozumowania 10mm na 30D będzie nieco szerszy niż 17mm na 5D. W tym teście tego nie widać bo autor chciał porównać tylko ostrość zdjęć - w EFS 10-22 zawęził pole widzenia tak aby było takie samo jak w 17-40 na FF.

Generalnie wyszło mu to czego można było się spodziewać - wersja FF jest ostrzejsza w środku, ale gorsza na brzegach.

Komentarz

Pracuję...