Witam . Czy ktos moze mi doradzic ? Bawie sie z robienie zdjec o jakiegos czasu i mam wielka radosc z tego powodu. O jakiegos czasu jest to moje drugie hobby . Zbieram sie z zamiarem kupna obiektywu i nie chce kupic czegos co bede chciał zmienic za rok . Wiem że ,,Canon EF 24-105mm f/4L IS USM ,, jest drogi , ale czy warto go kupic ? Czy moze proponujecie wybrac cos tanszego ? Prosze Was o rade . Tomek
Canon EF 24-105mm f/4L IS USM
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Przeczytaj te dwa wątki, a jest co czytać
http://canon-board.info/showthread.php?t=4931
http://canon-board.info/showthread.php?t=7972Pozdrowienia, Tomek
-
doradzcie w sprawie canon 24-105mm is
witam jestem posiadaczem canona 40d ze sloikami sigma 17-70mm i canon 70-300mm is...zastanawiam sie nad kupnem canona 24-105mm,ale zeby go kupic bede musial sprzedac powyzsze.Dlatego moje pytanie jest czy warto?dodam ze uzywam sigmy dosc czesto do makro
wiec moze mozecie doradzic?pytalem jednego znajomego w sklepie i stwierdzil ze canon 24-105 l IS prawie zastapi mozliwosci tych dwu a napewno nadrobi jakoscia zdjec.
co Wy na to?Canon 5D,canon 24-70mm ,canon speedlight 550ex,canon BG-E4Komentarz
-
No, coz. IMHO jaki switny by ten C 24-105 nie byl w zakresie 25-105mm to w zakresie 105-300jest do d..y., tak wiec nie wiem jak mialby zastapic Ci te prawie 200mm. A tak na marginesie to wlasnie taki C24-105 leci do mnie zza oceanu.Idzie Panie nowe....Komentarz
-
Najlepiej gdybyś miał możliwość podpięcia tego szkła do swojego body i porobienia zdjęć na różnych ogniskowych i różnych przysłonach. Prawdopodobnie wtedy "sam" doszedłbyś do wniosku czy warto się przesiadać na ten obiektyw. Jeśli nie masz możliwości pobawienia się tym słoikiem w sklepie, być może na jakimś plenerku ktoś da Ci porobić nim zdjęcia. Jest jeszcze opcja umówienia się z którymś z forumowiczów na spotkanie przy piwie :wink:witam jestem posiadaczem canona 40d ze sloikami sigma 17-70mm i canon 70-300mm is...zastanawiam sie nad kupnem canona 24-105mm,ale zeby go kupic bede musial sprzedac powyzsze.Dlatego moje pytanie jest czy warto?dodam ze uzywam sigmy dosc czesto do makro
wiec moze mozecie doradzic?pytalem jednego znajomego w sklepie i stwierdzil ze canon 24-105 l IS prawie zastapi mozliwosci tych dwu a napewno nadrobi jakoscia zdjec.
co Wy na to?EOS semi-pro + + other lenses + tripod + speedlite flash + SanDisk CF ReaderKomentarz
-
hej dzieki za podpowiedz tak wiem ze to lipa z tym 105 a 300 ale generalnie to mniej uzywam c 70-300 i myslalem ze 105 bedzie wystarczyc do jakis tam fotek przyrodniczych
,najbardziej mnie boli strata na 17 do 24...i jak uwazasz bardzo bedzie odczuwalna roznica?moze to glupie pytanie ale kto pyta hehe..
Canon 5D,canon 24-70mm ,canon speedlight 550ex,canon BG-E4Komentarz
-
Komentarz
-
ok tak zrobie zapytam jutro czy jest szansa na zrobienie kilku fotek przed sklepem i zobaczymy.
Takze czytalem na angielskim forum cos o tym szkle i chwala ale sugeruja zeby miec pewnosc ze kupi sie dobrze ostrzacy...czyzby jakies wadliwe canon wypuszczal?Canon 5D,canon 24-70mm ,canon speedlight 550ex,canon BG-E4Komentarz
-
Komentarz
-
Czego się spodziewasz? Ilu odpowiadających, tyle rozwiązań - taka magia lustra... ja (5D) zabrałem na wakacje 24-105 a 70-300 IS został w domu, ponad 80% zdjęć miałem na 105? Jak myślisz na kogo byłem wściekły
Moim zdaniem 24-105 ma sens na kropie tylko w parze z 10-22, ostatecznie z kitem.
Nie, nie warto pozbywać się 70-300 IS. Spuszczając Sigmę nigdy nie stracisz
Na twoim miejscu spuściłbym Sigmę i kupił 18-55 IS do pary z 70-300 IS, które na cropie jest boskie (zasięg).the silence is deafeningKomentarz
-
hehe.. Pawle co do sigmy masz 100% racji.. ale np. 100-400 jest jeszcze lepsze na kropie.. jest taki programik do sprawdzania ile zdjęć robiło się jakimi parametrami.. nie pamiętam nazwy ale na forum to było.. przepuścić przez to zdjęcia z roku czy dwóch i wszystko jasne.. 10-22 jest dużo droższe od kita i zawsze kolega zdąży go kupić..5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
Komentarz
-
witam jestem posiadaczem canona 40d ze sloikami sigma 17-70mm i canon 70-300mm is...zastanawiam sie nad kupnem canona 24-105mm,ale zeby go kupic bede musial sprzedac powyzsze.Dlatego moje pytanie jest czy warto?dodam ze uzywam sigmy dosc czesto do makro
co Wy na to?
Sprawa jest oczywista: 24-105 - to jedno z uniwersalnych, bardzo dobrych szkieł klasy L Canona.
U mnie jest w użyciu przez 80% czasu.
Znakomita ostrość, dość szeroki zakres, stabilizacja, doskonała jakość wykonania - to zalety tego szkiełka.
Kupiłbym je jeszcze raz.
Pozdrówkam_o_b_y
--------------------------------------------------------
Komentarz
-
-
24-105 jest super ale na FF, zakres na cropie jest dosc niefortunny.....sprawdzalem na 400D i za wąsko zeby to byl dobry spacerzoom5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux UserKomentarz
Komentarz