Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
ceny zblizone - za pierwszym przemawia że bedzie słuzył dłużej i do pełnej klatki też sie przyda a za drugim trochę przemawia szeroka jasność - szkoda że jeszcze za bardzo nie jest dostępny a szkło najpóźniej w pierwszej dekadzie maja muszę zanabyć do 30d. Może ktoś sie wypowie co używał pierwszego na cropie albo ma jakieś linki do porównań obu tych szkiełek ?
Przepraszam najmocniej - prosze przenieść ten post do działu z obiektywami -
to sa zupelnie dwa rozne zakresy - na codzien chyba 17-55 bedzie poreczniejszy, tylko kto wie ile to jest warte... poza tym ef-s to jak dlamnie lipa ;-)
Myślę, że należy po prostu zdecydować się, w który format się ładujemy i kupić najodpowiedniejsze szkło do tego.
Wyobraźmy sobie podobną sytuację o jeden próg wyżej: mamy mały obrazek i ciągle żyjemy z przekonaniem, że wejdziemy w średni format. I co wtedy? Czy zastanawiamy się przy zakupie szkieł do małego obrazka co będzie na średnim? Czy mając mały obrazek kupujemy na wyrost szkła do średniego? Raczej nie...
A teraz coś, co pozornie przeczy powyższemu założeniu, ale tak naprawdę jest jego potwierdzeniem. A mianowicie jeżeli "cropa" (APS-C) traktujemy przejściowo, to tak naprawdę oznacza, że w zasadzie jesteśmy zdecydowani na mały obrazek i należy wybrać szkło do Full Frame.
legenda: ;-)
- crop 1,6 = APS-C = ca. 15x22mm
- mały obrazek = pełna klatka (Full Frame) = 24x36cm
- średni format = 6x4,5cm, 6x6cm, 6x7cm, 6x9cm
ja bym powaznie zastanowił sie nad tym jakie body bede miał za rok/dwa..to istotne, zwazywszy na spadek cen (pamietacie po ile dSLR'y były ok 1,5 roku temu?)..ceny body spadaja a szkła raczej utrzymuja sie na stałym poziomie..
kolejna rzecza jest sam 17-55 2.8 ktory jest na tyle nowy, ze ciezko stwierdzic, czy aby na pewno wart jest swojej ceny..to troche "kupowanie w ciemno" i osobiscie bym sie tego bal..
sam myslalem kiedys o 24-105 ale zycie zweryfikowalo mi te plany ..ale co sie odwlecze..:grin: ..tak wiec moja rada - sklanial bym sie w strone dobrego, sprawdzonego obiektywu EF..
A ja bym kupił to co teraz jest mi potrzebne a nie to co bedzie za 2 czy tam 3 lata. bo jak juz pisałem w innym posicie przez 2-3 lata w szklach moze sie duzo pododawać. ceny szkiel trzymają cene wiec jak sie kupi FF to szkla (raptem jedno - szerokie) sie sprzeda i kupi takie jakie bedzie potrzebne. dac maj opinion.
No ja tez mogę sobie podać cenę wyższą niż pewnie będzie faktyczna i zbierać przedpłaty. Podejrzewam, że cena będzie się kształtować w granicach 7500 w kicie z 30d.
problem w tym że wcale nie zamierzam rezygnować z cropa ew w przyszłości dokupię puszkę FF (np 3d) dgyby ten 17-55 2.8 mieścił sie w 2 kPLN to nie byłoby problemu ale przy dwukrotnie wyżej cenie jest już jednak dylemat. (kusi światło a jeszcze bardziej IS) ale nie da sie już z niego zrobić naprawdę szerokiego kata na FF - może wypadałobedzie sie przeprosić z 17-40 - ta bedzie pasowała i tu i tu a i ceny chyba sporo ostatnio spadły. gdyby w kicie był ten 2.8 to bym sie specjalnie nie zastanawiał zawsze to sporo taniej zwykle wychodziło ale z jego dostępnością na razie krucho - nawet w USA to raczej virtualne szkło (znalazłem w jednym sklepie za 1299$ - też na zapisy)
problem w tym że wcale nie zamierzam rezygnować z cropa ew w przyszłości dokupię puszkę FF (np 3d) ...
To proponuję spojrzeć na to tak, jakbyś miał mały obrazek i średni format. Do jednego inne szkła, do drugiego inne.
A szczególnie w zakresie szerokim i standardowym, bo tele jako wspólne sprawdza się raczej bez zastrzeżeń.
Tez krotka chwile myslałem o 17-55 F/2.8 IS, miałem w planach sprzedanie 17-40 i co jak co spora dokładke jednak szybko mi przeszło i bedzie tandemik 17-40 + 28-70F/2.8 L łacznie wyjdzie to niewiele wiecej...
Komentarz