Canon 28/2,8 a zoom Tokina atx pro sv 28-70

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jac123
    Coś już napisał
    • 2006
    • 60

Canon 28/2,8 a zoom Tokina atx pro sv 28-70

Posiadam dwa w/w szkła i zastanawiam się czy jest sens trzymania Canona 28/2,8 skoro pokrywa on się z Tokiną która zaczyna się właśnie od 28, a jest całkiem niezła.
    Obecnie robię zdjęcia analogiem (50E), a w przyszłości pewnie zmienię na cyfrę, więc również to biorę pod uwagę.
    Dzięki za ew. radę.
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez jac123
    Posiadam dwa w/w szkła i zastanawiam się czy jest sens trzymania Canona 28/2,8 skoro pokrywa on się z Tokiną która zaczyna się właśnie od 28, a jest całkiem niezła.
    Takiego Canona mam; Tokiny nie mam, ani nie miałem.
    Od Tokiny (i analogicznej starszej Sigmy) odstraszyły mnie ich waga oraz rozmiary.
    Tego Canona uzupełniam 50/1,8 ; na zmianę jeden na aparacie, drugi w kieszeni, mam praktycznie to samo co Tokina, a nie ciągnie mnie do ziemi, polar nie kosztuje majątku, nie straszę ludzi wyciągając aparat ;-)
    Prędzej bym Tokiny się pozbył na Twoim miejscu, a dokupił 50/1,8.

Obecnie robię zdjęcia analogiem (50E),
    i właśnie z nim swietnie mi się moja parka sprawdza.

a w przyszłości pewnie zmienię na cyfrę, więc również to biorę pod uwagę.
    Co do Canona 28/2,8 to bez rewelacji, ledwo poprawnie się spisuje z cyfrówką;
    odnośnie zaś Tokiny nie wiem, ale w tym zakresie ogniskowych to raczej wszyscy polecają Tamrona 28-75/2,8 natomiast opinii chwalących Tokinę jakoś sobie specjalnie nie przypominam.
    Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• pantomas
      Bywalec
      • 2004
      • 117

Ta Tokina słabo wypada optycznie z cyfrówkami , posty forumowiczów są tego potwierdzeniem ( opcja szukaj ) . Ja mogę tylko to potwierdzić , a w porównaniu z Tamronem przegrywa z kretesem .

Komentarz

• jac123
        Coś już napisał
        • 2006
        • 60

"Co do Canona 28/2,8 to bez rewelacji, ledwo poprawnie się spisuje z cyfrówką"
        No cóż skoro Canon do cyfry raczej mało przydatny to chyba jego się pozbędę. Do Tokiny juz się przyzwyczaiłem, fakt że ciężka ale dobra (no i ma właściwości obronne:-), zakup cyfry to bardziej odległa przyszłość więc obecnie samym Canonem ciężko byłoby focić.
        Z tego co wyczytałem Tokina może nie jest rewelacyjna z cyfrą ale jest powiedzmy poprawna, a jak wiadomo nie do takich celów została stworzona.

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Z tego co wyczytałem Tokina może nie jest rewelacyjna z cyfrą ale jest powiedzmy poprawna, a jak wiadomo nie do takich celów została stworzona.
          Raczej sie przyznaj ze szukasz usprawiedliwienia by sobie zooma zostawic a pozbyc sie stalki .
          Bo tak naprawde to na cyfrze wg opinii sporo gorzej sprawuje sie Tokina niz Canon 28 2.8 i raczej stalke powinienes sobie zostawic. Albo najlepiej sprzedac oba i wziac Tamrona .

Komentarz

• jac123
            Coś już napisał
            • 2006
            • 60

"na cyfrze wg opinii sporo gorzej sprawuje sie Tokina niz Canon 28 2.8"
            co do Tokiny to opinie są zgodne i nie ma wątpliwości
            ale co do Canona 28/2,8 to widzę że zdania są podzielone
            więc jak to z nim jest, jest dobry do cyfry czy nie?

Komentarz

• jac123
              Coś już napisał
              • 2006
              • 60

"Raczej sie przyznaj ze szukasz usprawiedliwienia by sobie zooma zostawic a pozbyc sie stalki .
              Albo najlepiej sprzedac oba i wziac Tamrona"
              Przyznaję się, ale póki co mam tą 50-kę analogową więc zamiana Tokiny na Tamrona za wiele tu nie wniesie

Komentarz

• tomalxx
                Bywalec
                • 2005
                • 216

Wejdź na www.optyczne.pl . Tam jest test Canona 28/2.8 . I wydaje mi się, że na cyfrze raczej wypadł pozytywnie.

Komentarz

• jac123
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 60

Zamieszczone przez tomalxx
                  Wejdź na www.optyczne.pl . Tam jest test Canona 28/2.8 . I wydaje mi się, że na cyfrze raczej wypadł pozytywnie.
                  Dzięki za ten test, bardzo przystępny i przejrzysty.

Komentarz

• xCleaner

mam Tokine

Zamieszczone przez pantomas
                    Ta Tokina słabo wypada optycznie z cyfrówkami , posty forumowiczów są tego potwierdzeniem ( opcja szukaj ) . Ja mogę tylko to potwierdzić , a w porównaniu z Tamronem przegrywa z kretesem .

.......i myszle ze sie mylisz. Jest potrzeba laborowac i popracowac nad robeniem zdiejc i nie tylko pstrykac. Uzywam ja w EOS 5 i v EOS 20D i niemam s tim zadnych problemow. Jets inna ale nie zla, sa gorszy i nieda sie porownac z tamronem - ten jest cenowo dla Polsky.:rolleyes:

Komentarz

• xCleaner

...Tamrona ?

Zamieszczone przez Vitez
                      Raczej sie przyznaj ze szukasz usprawiedliwienia by sobie zooma zostawic a pozbyc sie stalki .
                      Bo tak naprawde to na cyfrze wg opinii sporo gorzej sprawuje sie Tokina niz Canon 28 2.8 i raczej stalke powinienes sobie zostawic. Albo najlepiej sprzedac oba i wziac Tamrona .

Polecasz Tamrona i sam uzywasz L-ky :grin:

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez xCleaner
                        Polecasz Tamrona i sam uzywasz L-ky :grin:
                        Tak, polecam Tamrona, uzywalem go ponad 2 lata i zawsze bede polecal. A ze akurat dla moich potrzeb, mojego typu najczesciej robionych zdjec Lka 24-105 4 IS L jest uzyteczniejsza (i stac mnie bylo by wymienic Tamrona na nia ) to juz inna bajka - pisalem o tym juz pare razy na forum.

Komentarz

• pantomas
                          Bywalec
                          • 2004
                          • 117

.......i myszle ze sie mylisz. Jest potrzeba laborowac i popracowac nad robeniem zdiejc i nie tylko pstrykac.
                          Pewnie , lubię sobie popstrykać ;-) ... Ale zgadzam się że pracować nad zdjęciami powinien każdy .
                          Uzywam ja w EOS 5 i v EOS 20D i niemam s tim zadnych problemow. Jets inna ale nie zla, sa gorszy i nieda sie porownac z tamronem - ten jest cenowo dla Polsky.:rolleyes:
                          Porównać się da : ceny w sklepach są zbliżone , na rynku wtórnym tamron jest często droższy od tokiny - przypadek ?

Komentarz

• jac123
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 60

Widzę że dyskusja zeszła na inne tory, nie chodziło mi o porównywanie Tokiny do Tamrona. Tokinę już mam i nie będę jej wymieniał na Tamrona bo to bez większego sensu.
                            Chodzi mi natomiast o to czy zostawić sobie teraz Canona 28/2,8 (mając w/w Tokinę) do używania w przyszłości (może dość odległej) z cyfrą, czy też nie ma sensu trzymać tego Canona?

Komentarz

• gwozdzt
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 5780

Chodzi mi natomiast o to czy zostawić sobie teraz Canona 28/2,8 (...) do używania w przyszłości (...) z cyfrą, czy też nie ma sensu trzymać tego Canona?
                              Pytanie z jaką cyfrą?
                              Bo jeśli z APS-C to nie widzę najmniejszego sensu. Robi się z niego standard ze światłem f/2,8 a więc cholernie ciemny standard.
                              Jak wcześniej napisałem, dla mnie ten Canon pokazuje swoją najlepszą stronę we współpracy z kliszakiem.
                              Co będzie z cyfrową pełną klatką nie wiem? Jakiś posiadacz 1Ds/5D mógłby sprawdzić, tyle ze oni nie "brudzą się" takimi obiektywami ;-)
                              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...