View Full Version : G³owica (pistoletowa) Manfrotto GRIP ACTION 222

Bigmar
11-04-2006, 10:52
Czy kto¶ z Was mia³ mo¿liwo¶æ pracy z g³owic± kulow± Manfrotto 222?
Jak to dzia³a i jak siê sprawuje w praktyce?
Jako¶ nie potrafiê sobie wyobraziæ sterowania tak± g³owic±.
Interesuje mnie jak siê ma wygoda u¿ytkowania w porównaniu z g³owcami 488RC2 i 484RC2.
Podzielcie siê proszê wra¿eniami.

McKane
11-04-2006, 11:07
Bawilem sie nia i te druga z pistoletem umieszczonym poziomo (nie pamietam modelu) :)
Roznica miedzy wersjami kulowymi jest znaczna ... wszystko robisz jedna reka. Przy glowicy kulowej jedna reka ustawiasz aparat druga blokujesz. Potem wykonujesz zdjecie (chyba ze wykonujesz na niezablokowanej).
Przy tej 222 jedna reka robisz wszystko (pion poziom i blokada). Druga reka moze ciagle spoczywac na spuscie migawki badz wezyka i robic zdjecia. Przy tej glowicy pistoletowej poziomej jako ze dostosowana jest do prowadzenia prawa reka (na upartego mozna i lewa ale niewygodne to jest) jednoczesne focenie jest mozliwe jedynie z wezyka.

Podsumowujac sa szybsze i wygodniejsze. Napewno maja jakies wady ktore wychodza w praniu ale jako ze ich nie posiadam trudno mi sie na ten temat wypowiadac.

Bigmar
11-04-2006, 11:58
Do czego s³u¿ taki "dinks, prze³±cznik" na 222 widoczny na zdjêciach?
Jest to nad poziomic± umieszczone mniej wiêcej w 2/3 wysoko¶ci uchwytu.

McKane
11-04-2006, 12:01
To nie przelacznik to taka rolka. Ona chyba sluzy do ustawienia oporu ruchu glowicy ale nie jestem pewien.

Looknij tutaj http://www.fotodura.sote.pl/go/_info/?id=744

Uzywka 222 NAT za 159 zl.

Robson01
11-04-2006, 12:33
Looknij tutaj http://www.fotodura.sote.pl/go/_info/?id=744

Uzywka 222 NAT za 159 zl.
Niestety w kolorze zielonym - le¶nym :-)

McKane
11-04-2006, 12:47
Wazne ze dziala :)

Robson01
11-04-2006, 13:06
Czy kto¶ z Was mia³ mo¿liwo¶æ pracy z g³owic± kulow± Manfrotto 222?
Jak to dzia³a i jak siê sprawuje w praktyce?
Jako¶ nie potrafiê sobie wyobraziæ sterowania tak± g³owic±.
Interesuje mnie jak siê ma wygoda u¿ytkowania w porównaniu z g³owcami 488RC2 i 484RC2.
Podzielcie siê proszê wra¿eniami.
Mam Gripa 322Rc http://www.sklepfotograficzny.pl/statywy/Manfrotto/glowica-322-RC/ I moim zdanie jest super ze wzglêdu na swoj± mobilno¶æ. Od 222 ró¿ni siê przede wszystkim obci±¿eniem (222-2,5kg. 322-5kg.) co dla mnie ze wzglêdu na wagê aparatu + szk³a ma zasadnicze znaczenie. Sterowanie odbywa siê praktycznie jedn± rêk±, drug± trzymam aparat. Je¿eli twój sprzêt nie wa¿y zbyt wiele to mo¿na siê zastanowiæ nad t± g³owic±.

McKane
11-04-2006, 13:24
O wlasnie 322 to ta glowica ktora nazywalem pistoletowa pozioma :)

maku
11-04-2006, 22:33
I co¶ mi siê wydaje ¿e pope³ni³e¶ b³±d. 322 RC mo¿e byæ zarówno pozioma jak i pionowa w zale¿no¶ci od tego jak j± skonfigurujesz (czytaj poskrêcasz).

McKane
11-04-2006, 23:20
I co¶ mi siê wydaje ¿e pope³ni³e¶ b³±d. 322 RC mo¿e byæ zarówno pozioma jak i pionowa w zale¿no¶ci od tego jak j± skonfigurujesz (czytaj poskrêcasz).

Mozna ja poskrecac tak zeby obslugiwalo sie ja jak 222 ?

maku
11-04-2006, 23:35
Nie wiem jak obs³uguje siê 222.Ale w 322 mo¿na przykrêciæ uchwyt p³ytki na koñcu joistika lub na jego pocz±tku (tu¿ przy przegubie). W ten sposób mo¿e byæ zarówno pozioma jak i pionowa w zale¿no¶ci co kto sobie wybierze. Osobi¶cie ze wzglêdu na obci±¿alno¶æ wybra³em wariant poziomy. Takie 1V plus porz±dny obiektyw na koñcu d¼wigni o d³ugo¶ci ca³ej rêkoje¶ci jako¶ nie bardzo mi pasowa³ i nie bra³em tego w ogóle pod uwagê. W koñcu nie po to d¼wiga siê te klamoty by efekt by³ w±tpliwy tylko po to by to naprawdê dzia³a³o i to w ka¿dej pozycji. W wersji poziomej ramiê dzia³ania si³y jest zdecydowanie krótsze i to w obu pozycjach tj. poziomej i pionowej.

uldum
12-04-2006, 05:30
Posiadam g³owicê 222 o kilku lat. Jak dla mnie jest rewelacyjna. Prze³±cznikiem w g³owicy reguluje si³ê ¶ciskania sprê¿yn na kuli (mniejsza si³a - do l¿ejszego sprzêtu, wiêksza do ciê¿szego). A tak przy okazji przy wiêkszym nacisku sprê¿yn g³owica chodzi ciê¿ej (z wiêkszym oporem). Niektórzy twierdz±, ¿e nie da siê ni± robiæ zdjêæ panoramicznych. To nieprawda. Przy lekkim naci¶niêciu spustu g³owicy da siê obracaæ aparatem w p³aszczy¼nie poziomej (360 stopni w poziomie), bez zmian ustawienia w p³aszczy¼nie pionowej.

Robson01
12-04-2006, 07:59
Nie wiem jak obs³uguje siê 222.Ale w 322 mo¿na przykrêciæ uchwyt p³ytki na koñcu joistika lub na jego pocz±tku (tu¿ przy przegubie). W ten sposób mo¿e byæ zarówno pozioma jak i pionowa w zale¿no¶ci co kto sobie wybierze. Osobi¶cie ze wzglêdu na obci±¿alno¶æ wybra³em wariant poziomy. Takie 1V plus porz±dny obiektyw na koñcu d¼wigni o d³ugo¶ci ca³ej rêkoje¶ci jako¶ nie bardzo mi pasowa³ i nie bra³em tego w ogóle pod uwagê. W koñcu nie po to d¼wiga siê te klamoty by efekt by³ w±tpliwy tylko po to by to naprawdê dzia³a³o i to w ka¿dej pozycji. W wersji poziomej ramiê dzia³ania si³y jest zdecydowanie krótsze i to w obu pozycjach tj. poziomej i pionowej.
Tylko po co przek³adaæ do pionu skoro traci siê na stabilno¶ci ca³ego zestawu (g³owica + sprzêt do nie podpiêty) oraz na ³atwo¶ci sterowania. W takim przypadku chyba lepiej kupiæ tañsz± 222.

Bigmar
12-04-2006, 08:25
[QUOTE=uldum]Posiadam g³owicê 222 o kilku lat. Jak dla mnie jest rewelacyjna. QUOTE]

Jak z jej wytrzyma³o¶ci± na obci±¿enie?
Jaki najciê¿szy sprzêt przykrêcasz i utrzymuje go g³owica stabilnie?

MARANTZ
13-04-2006, 02:29
Podobno 222 jest mniej trwa³a i praktyczna. Posiadam 322. Nie wiem jak mo¿na z niej zrobiæ pionow±. To przekrêcenie powodujê zmianê z prawo na leworêczn± i tyle. Je¿eli chodzi o precyzjê to jest minimalnie gorsza od klasycznych ale tych dobrych. Kulowe zwyk³e przerasta o klasê. Co do praktyczno¶ci zastosowañ to.... ka¿dy kto we¼mie tak± g³owicê w rêkê i porobi kilka zdjêæ nie bêdzie sobie wyobra¿a³ pracy z inn±. REWELACJA. Szybko¶æ, wygoda, ergonomia. :) Niestety co do robienia panoram w sposób profesjonalny to ja tego sobie za bardzo nie wyobra¿am. Tutaj robienie czym¶ innym ni¿ g³owic± klasyczn± to bêdzie jak to u mnie w pracy mówi± "sranie na warsztat a nie fachowa robota".

Vitez
13-04-2006, 08:04
Posiadam 322. Nie wiem jak mo¿na z niej zrobiæ pionow±.

W instrukcji do niej sa opisane wszystkie tricki jakie mozna z nia zrobic. Ale po co czytac instrukcje jak latwiej powiedziec "nie wiem" :? .

MARANTZ
13-04-2006, 19:56
Mo¿e i jest napisane, ale raczej nie po "naszemu". A nie ma na szczê¶cie obowi±zku znajomo¶ci angielskiego. Nigdy nawet przez chwilê nie potrzebowa³em pionowego usytuowania tej g³owicy. W poziomie jest rewelacyjna. Wystarczy³o popatrzeæ wiedz±c ¿e mo¿na inaczej i... faktycznie mo¿na, s± za¶lepki. Ale specjalne przekrêcanie ¶rubami g³owicy do tego po³o¿enia jak dla mnie mija siê z celem. No i glowica "traci" trochê przez to jak dla mnie na praktyczno¶ci. Zdecydowanie jestem za po³o¿eniem poziomym.

Vitez
14-04-2006, 07:22
Mo¿e i jest napisane, ale raczej nie po "naszemu". A nie ma na szczê¶cie obowi±zku znajomo¶ci angielskiego.

Skoro tak stawiasz sprawe to prawdziwsze jest stwierdzenie "nie chialo mi sie dowiedziec jak ustawic pionowo" a nie ze nie wiesz. W instrukcji jest wiecej obrazkow niz napisow i juz z samych obrazkow mozesz ja ustawic jak sobie chcesz. Wystarczy tylko chciec... ale pewnie ze latwiej powiedziec "nie wiem" .

MARANTZ
14-04-2006, 16:58
:lol: Pracujesz chyba w biurze bo jeste¶ strasznym formalist± Vitez. Nie mia³em takiej potrzeby wiêc w pionie nie sprawdza³em. Mia³em potrzebê zmieniæ z prawej na lew± rêkê wiêc sobie zmieni³em bez patrzenia w instrukcjê. Technicznym imbecylem nie jestem. Do dzisiaj nie przeczyta³em ca³ej instrukcji obs³ugi swojego samochodu ani nawet swojego aparatu i jako¶ mi to nie przeszkadza. Co wcale nie znaczy ¿e nie mia³em tego w rêku. Po prostu tak mam, ¿e jak mi czego¶ brakuje i nie wiem jak to zrobiæ to szukam lub pytam innych. A jak wszystko jest ok to nie zajmujê sobie g³owy pierdo³ami. Od razu nadmieniam, ¿e instrukcji obs³ugi swoich szkie³ek a tak¿e trójnoga, monopodu i plecaka nawet do rêki nie bra³em :lol:

Vitez
15-04-2006, 15:36
:lol: Pracujesz chyba w biurze bo jeste¶ strasznym formalist± Vitez. (...)A jak wszystko jest ok to nie zajmujê sobie g³owy pierdo³ami. Od razu nadmieniam, ¿e instrukcji obs³ugi swoich szkie³ek a tak¿e trójnoga, monopodu i plecaka nawet do rêki nie bra³em :lol:

A jak nie jest OK to piszesz "nie wiem" i pytasz innych jak to zrobic zamiast zajrzec do instrukcji. To nie z biura... to z tego forum glownie sie nauczylem ze ludzie zamiast przeczytac (najlepiej NAJPIERW) instrukcje wola jej nawet nie rozpakowywac a najlepiej wyrzucic a jak zajdzie potrzeba to pytac o podstawy, ktore znalezliby w instrukcji.
Jestem na tym forum od samego poczatku i smialo moge powiedziec - rzygam juz ta ludzka niechecia do czytania instrukcji z ktorej potem tylko glupie pytania sie biora... szkoda ze ludzi tak naprawde to wali :? .

bebop
19-04-2006, 10:17
mam 322 - bardzo polecam. tylko poziom - ten tryb joystiskowy to pora¿ka przy ciê¿szym zestawie. na 322 spokojnie stawia³em Mamiyê RB67 z tele, a wa¿y³o toto... sporo. teraz stawiam inne rzeczy, ale - g³owica super. razem z 055PROB dla mnie genialny zestaw. poza wag±*rzecz jasna. i coraz czê¶ciej patrzê w stronê tych nowych statywów. czasem te 2kg mniej rzutuje (w górach).

czeczot
30-04-2006, 09:57
322 ma wg mnie jedn± wadê. Wysz³a ostatnio w plenerze na pochy³ym terenie. Je¿eli nie ustawimy statywu tak ¿e jest w pionie to nie nadrobimy tego t± g³owic±, jej praktycznie nie da siê pochyliæ w prawo, oczywi¶cie w lewo nie ma problemu. Mam jeszcze 329 któr± chcia³em sprzedaæ i tutaj bez problemu przy nie idealnie prosto stoj±cym statywie to nadrabia³em. Oczywi¶cie to wychodzi g³ównie przy ustawianiu statywu na mocno nie regularnym i/lub pochy³ym terenie gdzie ustawianie go w pionie za pomoc± d³ugo¶ci nóg jest mocno skomplikowane! Osoby chodz±ce w góry lub trudny teren powinny to sobie przetestowaæ przed zakupem tej g³owicy.