W instrukcji do 350tki nic takiego nie jest napisane ale słyszałem od kilku już sprzedawców, że pierwszy raz dobrze jest ładować akumulator przez 12 godzin. Prawda to czy wymysł siakiś ?
Jak to jest z tym pierwszym razem ?
Zwiń
X
-
Jak to jest z tym pierwszym razem ?
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..Tagi: Brak -
Witam..
IMHO wymysł bo akumulator jest li-ion i nie wymaga formatowania jak np. ni-cd czy ni-mh, po drugie ładowarka ma swoją automatykę i jak uzna że akumulator jest naładowany to po prostu odetnie prąd ładowania, po trzecie ja nie ładowałem 12 godzin i jakoś do dziś (prawie rok) działa bez zarzutu ;-),
Dobrze jest ze 3-4 cykle tak zrobić żeby akumulator "padł" całkiem - do wyłączenia aparatu - nie zaszkodzi i zorientujesz się na ile wystacza realnie ..
Pozdrawiam
Artur Starz5DmkI, C85f1.2|580 EXII| -
nie formatowania tylko formowania
z resztą się raczej zgadzam
Ostatnio edytowany przez mattnick; 4561.Komentarz
-
z innej beczki czy trzymacie baterie w apatacie przez kilka dni gdy go nie uzywacie?
niby nie powinno sie trzymac gdyz sie rozladowuja ale czy nie jest to proces nozmalnego zuzycia?Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, YongnuoKomentarz
-
ja trzymam, wyciągam tylko do ładowania, choć to inne body cyfrowe
nigdy nie ładowałem trybem formowania czy formatowania jak zwał tak zwał,
niezauważyłem spadku pojemności
pozdrawiamun point c'est toi
fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10Komentarz
-
Również trzymam i również nie formatowałem a z trwałości jestem bardzo zadowolony.
... a tak Off Topic - NIESAMOWITY TYTUŁ POSTA ...ubawiłem się po pachy
Komentarz
-
W moim przypadku, nowa bateria z pudełka starczyła na ok 150 zdjęć (90% z lampą)...
W instrukcji BATERII jest info, że bateria z fabryki jest lekko naładowana i starcza na kilka zdjęć, zalecają naładowanie przed używaniem.
Bateria litowa nie wymaga już takiej zabawy w formatowanie jak inne...Komentarz
-
Formowania?? Pierwsze szlysze .. Formuje sie np torta a baterie raczej formatuje :/ Tak mi sie wydajeZamieszczone przez mattnicknie formatowania tylko formowania
z resztą się raczej zgadzamKomentarz
-
formuje - chodzi o poprawne ułożenie jaknajwiekszej ilości elektronów biegunowo
formatuje to się twardziela lub dyskietkę lub inne pamieci masoweKomentarz
-
Wróżka GOOGLE odpowiedziała na Polskich stronach :
"formatowanie akumulatora" - 105 wyników
"formowanie akumulatora" - 44 wyników
A wracając do tematu to za pierwszym razem wyczerpałem aku do końca ( aparat się wyłączył ) , naładowałem i jakoś nie zwracam na to uwagi . Doładowuję nawet jak ma jeszcze energię itd.Komentarz
-
Dzieki za odpowiedzi. zrobie tak, ze go trzy razy rozładuje do konca i naładuje zgodnie z tym co mi ładowarka pokaże. pozdr5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..Komentarz
-
e no bez takich bo tak to mozna powiedziec tak: "jedzcie gowno miliardy much nie moga sie mylic"Zamieszczone przez Tomasz1972Wróżka GOOGLE odpowiedziała na Polskich stronach :
"formatowanie akumulatora" - 105 wyników
"formowanie akumulatora" - 44 wyników
akku sie formuje (nadawać czemuś określoną formę, kształt; kształtować, wyrabiać, organizować coś, ustanawiać, powoływać do życia, ustawiać, szeregować, przyprowadzać do porządku) a nie formatuje (inform. ściśle określony sposób zapisu pewnego typu informacji, np. na dysku magnetycznym komputera)Komentarz
-
JAK przebiega proces samoczynnego rozładowania aku litowo-jonowych? Chodzi mi o %/czas, pomiary, wykresy. A w ogóle ciekawe co się dzieje z tą energią??? Jakiś dobry link??Komentarz
-
Wiele zależy od czynników zewnętrznych np. temperatury. Liion maja kiepska sprawnosc w porownaniu do NiCd w nizszych temperaturach - o ile mnie pamiec nie zawodzi ok 5 st. C to ta uzytkowa granica... Ponizej niej mozesz zauwazyc znaczacy spadek wydajnosci akumulatorow uzytkowanych... Dlatego naukowcy jadac na biegun maja jeszcze niekiedy laptopy na akumulatory NiCd
A 1 Canona baterie to NiMH - ciekawe dlaczego
Komentarz
-
witam.
Canon zaleca wyjmowanie baterii podczas dluzszego nie uzywania aparatu, poniewaz aparat wykorzystuje ta energie do potrzymania jakichs okreslonych danych. Nie pisze tutaj o baterii podtrzymujacej zegarek... tak po prostu jest i trzeba z tym zyc...
np. wczoraj mialem polowe baterii (aparat pokazywal slaba) no a dzisiaj w pracy chcialem cyknac fotke i nic z tego, bo padl... w dodatku nawet nie pokazal sie symbol ze bateria rozladowana... w takim stadum byl od rana... i qpa ze zdjeciami... :/EOS 350D + KIT + Tamron AF 28-105/4,0-5,6 + Tamron AF 70-300/4,0-5,6 LD Macro 1:2 + GOODRAM 1GB x80 + Sandisk Ultra II 1GB +PRETEC 4GB 233x + statyw + torba no i Plecak na rowerek :razz:
Nic, tylko focic, focic i jeszcze raz focic... :rolleyes:Komentarz
Komentarz