Jak to jest z tym pierwszym razem ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kami74
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1492

Jak to jest z tym pierwszym razem ?

W instrukcji do 350tki nic takiego nie jest napisane ale słyszałem od kilku już sprzedawców, że pierwszy raz dobrze jest ładować akumulator przez 12 godzin. Prawda to czy wymysł siakiś ?
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
  • arturs
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4196

Witam..

IMHO wymysł bo akumulator jest li-ion i nie wymaga formatowania jak np. ni-cd czy ni-mh, po drugie ładowarka ma swoją automatykę i jak uzna że akumulator jest naładowany to po prostu odetnie prąd ładowania, po trzecie ja nie ładowałem 12 godzin i jakoś do dziś (prawie rok) działa bez zarzutu ;-),
    Dobrze jest ze 3-4 cykle tak zrobić żeby akumulator "padł" całkiem - do wyłączenia aparatu - nie zaszkodzi i zorientujesz się na ile wystacza realnie ..

Pozdrawiam
    Artur Starz
    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• mattnick
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1735

nie formatowania tylko formowania z resztą się raczej zgadzam
      Ostatnio edytowany przez mattnick; 4561.
      30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
      CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• fmagik
        Początki nałogu
        • 2006
        • 334

z innej beczki czy trzymacie baterie w apatacie przez kilka dni gdy go nie uzywacie?
        niby nie powinno sie trzymac gdyz sie rozladowuja ale czy nie jest to proces nozmalnego zuzycia?
        Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Komentarz

• jadeit
          Początki nałogu
          • 2004
          • 466

ja trzymam, wyciągam tylko do ładowania, choć to inne body cyfrowe

nigdy nie ładowałem trybem formowania czy formatowania jak zwał tak zwał,
          niezauważyłem spadku pojemności

pozdrawiam
          un point c'est toi
          fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

• Moris
            Początki nałogu
            • 2005
            • 302

Również trzymam i również nie formatowałem a z trwałości jestem bardzo zadowolony.

... a tak Off Topic - NIESAMOWITY TYTUŁ POSTA ...ubawiłem się po pachy
            | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | BLOG |

Komentarz

• ErnestPierwszy
              Uzależniony
              • 2006
              • 734

W moim przypadku, nowa bateria z pudełka starczyła na ok 150 zdjęć (90% z lampą)...

W instrukcji BATERII jest info, że bateria z fabryki jest lekko naładowana i starcza na kilka zdjęć, zalecają naładowanie przed używaniem.

Bateria litowa nie wymaga już takiej zabawy w formatowanie jak inne...

Komentarz

• Bonku5
                Początki nałogu
                • 2006
                • 280

Zamieszczone przez mattnick
                nie formatowania tylko formowania z resztą się raczej zgadzam
                Formowania?? Pierwsze szlysze .. Formuje sie np torta a baterie raczej formatuje :/ Tak mi sie wydaje

Komentarz

• enter
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1201

formuje - chodzi o poprawne ułożenie jaknajwiekszej ilości elektronów biegunowo
                  formatuje to się twardziela lub dyskietkę lub inne pamieci masowe

Komentarz

• Tomasz1972
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3042

Wróżka GOOGLE odpowiedziała na Polskich stronach :
                    "formatowanie akumulatora" - 105 wyników
                    "formowanie akumulatora" - 44 wyników

A wracając do tematu to za pierwszym razem wyczerpałem aku do końca ( aparat się wyłączył ) , naładowałem i jakoś nie zwracam na to uwagi . Doładowuję nawet jak ma jeszcze energię itd.

Komentarz

• kami74
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1492

Dzieki za odpowiedzi. zrobie tak, ze go trzy razy rozładuje do konca i naładuje zgodnie z tym co mi ładowarka pokaże. pozdr
                      5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                      MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Jac
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4813

Zamieszczone przez Tomasz1972
                        Wróżka GOOGLE odpowiedziała na Polskich stronach :
                        "formatowanie akumulatora" - 105 wyników
                        "formowanie akumulatora" - 44 wyników
                        e no bez takich bo tak to mozna powiedziec tak: "jedzcie gowno miliardy much nie moga sie mylic"

akku sie formuje (nadawać czemuś określoną formę, kształt; kształtować, wyrabiać, organizować coś, ustanawiać, powoływać do życia, ustawiać, szeregować, przyprowadzać do porządku) a nie formatuje (inform. ściśle określony sposób zapisu pewnego typu informacji, np. na dysku magnetycznym komputera)
                        Instagram

Komentarz

• ewg
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1079

JAK przebiega proces samoczynnego rozładowania aku litowo-jonowych? Chodzi mi o %/czas, pomiary, wykresy. A w ogóle ciekawe co się dzieje z tą energią??? Jakiś dobry link??

Komentarz

• KMV10
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2320

Wiele zależy od czynników zewnętrznych np. temperatury. Liion maja kiepska sprawnosc w porownaniu do NiCd w nizszych temperaturach - o ile mnie pamiec nie zawodzi ok 5 st. C to ta uzytkowa granica... Ponizej niej mozesz zauwazyc znaczacy spadek wydajnosci akumulatorow uzytkowanych... Dlatego naukowcy jadac na biegun maja jeszcze niekiedy laptopy na akumulatory NiCd
                            A 1 Canona baterie to NiMH - ciekawe dlaczego

Komentarz

• viTo
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 130

witam.
                              Canon zaleca wyjmowanie baterii podczas dluzszego nie uzywania aparatu, poniewaz aparat wykorzystuje ta energie do potrzymania jakichs okreslonych danych. Nie pisze tutaj o baterii podtrzymujacej zegarek... tak po prostu jest i trzeba z tym zyc...
                              np. wczoraj mialem polowe baterii (aparat pokazywal slaba) no a dzisiaj w pracy chcialem cyknac fotke i nic z tego, bo padl... w dodatku nawet nie pokazal sie symbol ze bateria rozladowana... w takim stadum byl od rana... i qpa ze zdjeciami... :/
                              EOS 350D + KIT + Tamron AF 28-105/4,0-5,6 + Tamron AF 70-300/4,0-5,6 LD Macro 1:2 + GOODRAM 1GB x80 + Sandisk Ultra II 1GB +PRETEC 4GB 233x + statyw + torba no i Plecak na rowerek :razz:
                              Nic, tylko focic, focic i jeszcze raz focic... :rolleyes:

Komentarz

Pracuję...