Canon 350D poziom wyostrzenia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • slawek1972
    Coś już napisał
    • 2005
    • 62

Canon 350D poziom wyostrzenia

Witam,

Od niedawna robię zdjęcia Canonem 350D, ustawienia według Parametru 1, czyli wyostrzanie na +1. Jeżeli zrobię zdjęcie w formacie RAW, a potem konwertuję RAW na JPG programem dołączonym do aparatu (Digital Photo Professional) to jak powinienem ustawić wyostrzanie, żeby uzyskać taki sam efekt, czyli +1, według mnie będzie to wartość 3, czy dobrze myślę?

Pozdrawiam
    Sławek
    Canon 7D, Canon 350D, różne obiektywy
  • Raff
    Uzależniony
    • 2005
    • 778

Wg mnie 1.
    Ostatnio edytowany przez Raff; 3758.

Komentarz

• slawek1972
      Coś już napisał
      • 2005
      • 62

W programie o którym piszę jest pięć poziomów wyostrzenia (od 1 do 5), w aparacie też pięć, tylko że od -2 do +2

Komentarz

• Raff
        Uzależniony
        • 2005
        • 778

Ja w DPP v2.1.1.4 mam sharpnes 0-10 dla RAW.

Komentarz

• snow
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1145

No ale w aparacie też masz pięć :-) Czyli teoretycznie powinno być 4 a tak naprawde to żeby to sprawdzić to musisz porównać zdjęcia naocznie.

Komentarz

• slawek1972
            Coś już napisał
            • 2005
            • 62

Mój program jest w wersji 1.6.1.0. Co wybierasz z przedziału 0-10? Tak najczęściej?

Komentarz

• slawek1972
              Coś już napisał
              • 2005
              • 62

Zamieszczone przez snow
              No ale w aparacie też masz pięć :-) Czyli teoretycznie powinno być 4 a tak naprawde to żeby to sprawdzić to musisz porównać zdjęcia naocznie.
              Masz rację, jakoś się nie doliczyłem
              Jak porównuję te same zdjęcia (robiłem jpg i raw jednocześnie) to zdjęcie z RAW z ustawieniem 2 (w programie) wydaje mi się ostrzejsze niż zdjęcie z aparatu (+1), ale to chyba normalne.

Komentarz

• Lutek
                Uzależniony
                • 2005
                • 560

Zamieszczone przez slawek1972
                Witam,

Od niedawna robię zdjęcia Canonem 350D, ustawienia według Parametru 1, czyli wyostrzanie na +1. Jeżeli zrobię zdjęcie w formacie RAW, a potem konwertuję RAW na JPG programem dołączonym do aparatu (Digital Photo Professional) to jak powinienem ustawić wyostrzanie, żeby uzyskać taki sam efekt, czyli +1, według mnie będzie to wartość 3, czy dobrze myślę?

Pozdrawiam
                Sławek
                Ten sam parametr jest w firmowym oprogramowaniu i jesli go nie zmienisz to też bedziesz miał +1

Pozdr
                Lutek
                EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Komentarz

• Raff
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 778

Zamieszczone przez slawek1972
                  Mój program jest w wersji 1.6.1.0. Co wybierasz z przedziału 0-10? Tak najczęściej?
                  Zależy od zdjęcia, obiektywu. Jak ostrość jest trafiona to nie daję więcej niż 2-3. Potem jeszcze delikatnie wyostrzam (unsharpen) w PS po wykadrowaniu.

Komentarz

• Lutek
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 560

Zamieszczone przez Raff
                    Zależy od zdjęcia, obiektywu. Jak ostrość jest trafiona to nie daję więcej niż 2-3. Potem jeszcze delikatnie wyostrzam (unsharpen) w PS po wykadrowaniu.
                    A jam ustawione +1 a zewnętrznym oprogramowaniu nigdy nie wyostrzam bo ja tak nie jest ostre to to moja wina i nie ma co oszukiwać siebie i innych...

Pozdr
                    Lutek
                    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Komentarz

• Raff
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 778

Zamieszczone przez Lutek
                      A jam ustawione +1 a zewnętrznym oprogramowaniu nigdy nie wyostrzam bo ja tak nie jest ostre to to moja wina i nie ma co oszukiwać siebie i innych...
                      No cóż, oszukujesz jedynie na plus jeden A aparat to w ogóle oszukuje składając/interpolując obraz z częściowych danych. Ejże, lepiej okiem patrzeć! Jeśli już to niechaj mózg oszustem będzie

EDIT: Uważam, że warto lekko wyostrzyć, szczególnie odbitkom wychodzi to na dobre Zwłaszcza jeśli zoomik niedomaga...
                      Ostatnio edytowany przez Raff; 3758.

Komentarz

Pracuję...