View Full Version : Jaką masz opinię i co ją kształtuje ?

Kubaman
10-04-2006, 17:49
Słuchajcie,
mam pewien pomysł, który nieco przypomina Battle cage, ale jest jednak czymś innym. Publikując swoje zdjęcia, tu i tam, dowiaduję się prawie zawsze, że to co podoba się mnie, lub ma coś w sobie interesującego, zupełnie nie odpowiada innym ( i najczęściej inni są w większości ;) ).

Czy zastanawialiście się kiedyś, jak kształtują się gusta? Co powoduje, że niektórzy pasjonują się zdjęciem, którego inni nawet nie otworzą? Mówię oczywiście o zdjęciach na pewnym minimalnym poziomie estetycznym (niekoniecznie technicznym).

Czy nie mielibyście ochoty linkować tutaj (a może gdzie indziej) zdjęć, które Wam się podobają, a są w jakiś sposób niestandardowe, niedoceniane, niezauważone (albo właśnie odwrotnie). A wszystko to po to, aby podyskutować z innymi o tym co w nim widzą, co im pasuje (jeśli) a co nie (jeśli) i dlaczego zwrócili by na nie uwagę przeglądając dajmy na to plfoto (albo wręcz odwrotnie).

Jestem bardzo ciekaw jak inni z Was odbierają te same zdjęcia i co za tym stoi. Wszak fotografia to również sztuka publikacji, może więc czegoś byśmy się mogli razem nauczyć? Z definicji zdjęcie pod dyskusję nie może być zdjęciem autora wątku, a najlepiej aby nie było autorstwa nikogo ze znajomych (a przynajmniej z forum).

Zaznaczam, że nie chodzi mi o ocenę czyjejś twórczości jak w Pozostałych Galeriach, ale konkretnego zdjęcia (nawet nieznanego autorstwa). Fajnie byłoby obgadywać takie, które pojawiają się na serwerach fotograficznych na plfoto czy onephoto, pbase itp. Zawsze przeżywam rozterki, gdy widzę dziesiątki komentarzy pod nic nie wartym (IMHO) zdjęciem, a obok brylancik, do którego nikt nawet nie zajrzał - i pytam siebie, czy ja coś o tej fotografii w ogóle wiem :confused: . Może warto się przekonać?

Co myślicie?

P.S> to chyba temat na osobne podforum, ale dałem tutaj specjalnie, bo za propozycję nowego podforum hazan mógłby wysłać na mnie ruskich ;) Moderatorzy - pomóżcie :)

Jac
10-04-2006, 18:02
narazie odniose sie do
P.S> to chyba temat na osobne podforum, ale dałem tutaj specjalnie, bo za propozycję nowego podforum hazan mógłby wysłać na mnie ruskich ;) Moderatorzy - pomóżcie :)

w galeriach podforum: Kawa czy herbata ;-) albo cos w tym stylu, tylko jest jedno ale, teraz my stworzymy loze komentatorow i komus moze sie wydac ze bedizemy zachwycali sie gniotami a zapominali o perelkach ;-)

EDIT: poprawilem orta ;-)

Metus
10-04-2006, 18:09
jestem za!! jak to się mówi "ręcyma i nogyma".

Wiele wiele razy widziałem na plfoto bardzo wysoko ocenione dosłownie gnioty a i nie raz słabo ocenione fajne zdjęcia... często nasówa mi się myśl, że ludzie boją się krytykować ... a te oceny zdjęć to oceny "kółka zainteresowanych" czyli znajomi znajomym.... masz dużo znajomych... masz dużo pozytywnych komentarzy...
POPIERAM!

mattnick
10-04-2006, 18:10
btw. myślę, że to jest tak jak z muzyką...jeden lubi rybki drugi akwarium...a co kształtuje nasze gusta ? Na początku rodzice a potem TELEWIZORNIA i RADYJO....

przepis na hita:

1. Weź beznadziejny kawałek (może być mandaryna)
2. Zanieś go do radia
3. Puszczaj 6-7 razy dziennie w radiu
4. Szczególnie dogodnymi godzinami emisji są godziny podrózy do i z pracy...

edit: a ja literówki

onda
10-04-2006, 18:25
pomysl jest niezly, gdyz na wiekszosci stron typu plfoto ogromna rzesza osob wystawiajacych tam zdjecia o fotografi wie tyle ze do jej zrobiemia potrzeba aparatu (nie mam nic do plfoto bo sam tam wystawiam i jest spore grono ludzi ktorzy robia naprawde wyjatkowe rzeczy) a dobry portret to dlanich ten na ktorym jest ladna buzia a jak im sie mowi ze zly kadr wybrali to mowia ze oni nie maja kadra tylko sparat cyberszot. jest okazja zeby stwozyc nowa jakosc w polskim internecie. amen

Kubaman
10-04-2006, 18:59
ja tyko rzuciłem temat.

Jac, przecież to nie chodzi o montowanie loży, tylko raczej dyskusję o tym, co zwróciło (lub nie) czyjąś uwagę.

Oczywiście nie mówimy o zachwytach nad zdjęciem pieczonego kurczaka z puszką piwa w upieczonej dupie (widziałem ostatnio :shock: )

Nie chcę poznać waszych opinii o zdjęciu, ale raczej to co je powoduje.
To rochę jak czytanie krytyki literackiej - możesz się nie zgadzać, ale na pewno czegoś cię nauczy. I to nie o samym dziele, ale o jego postrzegani przez innych.

tomosj
10-04-2006, 19:55
To rochę jak czytanie krytyki literackiej - możesz się nie zgadzać, ale na pewno czegoś cię nauczy. I to nie o samym dziele, ale o jego postrzegani przez innych.
Pomysł Kuby wydaje mi się bardzo fajny, jeśli go potraktować tak, jak on pisze, tzn. – jeśli dobrze rozumiem – nie chodzi tyle o ocenianie samych zdjęć, ale o zobaczenie jakimi kryteriami się kierujemy przy ich ocenie.
Jeśli forum ma spełniać także funkcje edukacyjne (a tak rozumiem po części jego ideę), to warto się dzielić powodami/kryteriami wystawienia takiej a nie innej oceny.
Stwierdzenie typu "zdjęcie jest cudowne..." lub "do bani" uderza w emocje, ale niewiele przynosi pożytku ani autorowi, ani tym, którzy oglądają jego zdjęcia i czytają komentarze.
Gdyby natomiast ktoś napisał dlaczego wystawił taką opinię, byłoby to z większą korzyścią dla wszystkich.

Jac
10-04-2006, 20:42
ja tyko rzuciłem temat.

Jac, przecież to nie chodzi o montowanie loży, tylko raczej dyskusję o tym, co zwróciło (lub nie) czyjąś uwagę.
O co chodzi to ja wiem ale wydaje mi sie ze skonczy sie krytyka innych zdjec zamiast rzeczowa dyskusja, ale jest tylko jeden sposob by sie przekonac, wiec moze na czerwono wypisac zasady wrzucic zdjecie i zobaczyc co z tego wyjdzie

Oczywiście nie mówimy o zachwytach nad zdjęciem pieczonego kurczaka z puszką piwa w upieczonej dupie (widziałem ostatnio :shock: )
No widzisz a ja sobie robie takie danie - nazywa sie to kurczak na puszce piwa, pieczony z browarem w srodku na sztorc, smak calkiem niezly ;-) taki piwny lekko :mrgreen:

Mysle ze z tym bedzie najciezej, ale tak jak juz pisalem, jest jedna metoda zeby sie przekonac.

Kubaman
10-04-2006, 21:18
czyli jesteś za 8-)

Nemeo
10-04-2006, 21:43
Pomysł bardzo ciekawy, jestem za , tylko co na to Hazan i spółka ?

McKane
10-04-2006, 22:38
Ja jestem jak najbardziej za. Mam podobne wrazenia z ogladania galerii jak Kubaman. Czasami wszystko we mnie mowi ze to gniot jak cholera a pod zdjeciem 50 komentarzy "wybitne". Chetnie bym poczytal opinie osob zajmujacych sie fotografia na powaznie.

Czacha
11-04-2006, 08:24
Wydaje mi sie, ze to nie do konca jest tak z tymi niedocenianiem dobrych zdjec, a przecenianiem slabych. Kazdy z nas posiada inna wrazliwosc na to co widzi - czy to juz gotowe zdjecie, czy kadr na ulicy ktory dopiero bedzie zdjeciem. Patrzec i widziec nalezy sie nauczyc. Chyba niewiele osob potrafi to od urodzenia ;)

Pytanie moje zatem, czy nie zrobi sie z tego pomyslu (rownie ambitnego, jak i nieprzydatnego zarazem) taka.. hm.. ujme to w jednym slowie - gniotownia? ;) Bo gdyby jakies zdjecie bylo dobre, to dlaczego mial by ktos je przeoczyc? I nawet jesli przeoczy to jedna osoba, to ktos inny by w koncu zauwazyl i z tych 200 osob ogladajaych przynajmniej 1/3 wystawila by ocene. Aaaah.. no tak, bo ono jest dobre "w/g mnie" :) Ale czy to nie aby zbyt malo, aby powiedziec o zdjeciu ze jest fajne i niesie jakas wartosc? ;)

Problem polega na tym, ze nikt sie z tego nic nie nauczy, niedocenione zdjecia nadal beda niedocenione.. a istnieje ryzyko, ze z tych slabych fotek ktore tu beda wklejane ludzie zaczna sie uczyc bledow ktore wykonal autor tym samym pozabawiajac zdjecia wysokich ocen. I zamiast kuzni talentow bedziemy mieli kuznie gniotow ;)

Moje zdanie na ten temat - jestem na nie.

PS. Z regoly o gustach sie nie dyskutuje... bo nie ladne to co ladne, tylko co sie komu podoba :)

Atris
11-04-2006, 08:44
Ja jestesm za, dlaczego?
Poniewaz bardzo lubie ogladac zdjecia!
Przeciez robimy te zdjecia po to aby ktos, oprocz autora je obejzal :)
Podoba mi sie pomysl z anonimowa prezentacja zdjec, poniewaz jak juz fotki maja byc oceniane to lepei aby nie sugerowano sie kto jest autorem.

Kubaman
11-04-2006, 10:14
czacha,
wszystko fajnie - tylko chyba ne zrozumiałeś do końca pomysłu :roll: Ja nie mam zamiaru rehabilitować zdjęć niezauważonych ani oczerniać zdjęć przereklamowanych - ba ja nawet nie na zdjęciach się skupiam.

O gustach się nie dyskutuje, rzecze stare przysłowie, ale można je przedstawić wysilając się na odrobinę uzasadnienia. Jeśli ktoś chce, bo jak nie chce to do niczego się nie powinien zabierać (wkład w dyskusję w stylu - "ono jest gówniane i tyle" nie jest żadnym wkładem)

Nie chodzi o wypisywanie kto ma rację oceniając - a o tym mówi dokładnie to przysłowie - tylko o napisanie, co powoduje decyzjami i zdaniem innych.

Ale oczywiście nigdy nie zakładam, że pomysł się musi spodobać, a już na pewno nie wszystkim.

Jac
11-04-2006, 10:19
Kubamanowi chodzi o doprecyzowanie opini o zdjeciu, o poznanie toku myslenia innych podczas oceny zdjecia, dlaczego jest ladne, co sie podoba co sie nie podoba, jakie elementy wplywaja na ocene czy bokeh czy swiatlo czy scena czy kompozycja czy kolory, czy moze kontrasty czy moze przerysowania, jaki jest odbior zdjecia, moze nawiazanie do jakis symboli itd...

Czacha
11-04-2006, 10:36
Ale zdajecie sobie sprawe, ze konstruktywna krtytke mozna napisac o zdjeciu ktore chociaz po czesci ma zachowane zasady kadrowania? Wejde na plfoto i pokaze dla przykladu zdjecie do ktorego nie da sie napisac niczego oprocz "gniot" (to tylko przyklad, nie pognebienie autora)..

Juz mam - znalezienie zajelo mi 10sekund.. i bylo kilka innych po drodze ;)

http://www.plfoto.com/zdjecia/885285.jpg

http://www.plfoto.com/zdjecia/885297.jpg

Powiedzcie mi - co o tych zdjeciach mozna napisac autorowi? Co mozna mu poradzic, poza usunieciem ich z plfoto? Bo moim zdaniem nic. Nie chce mi sie bawic w zgadywanie "gdybys skadrowal o 2 metry w lewo..." bo tak naprawde nie wiem co jest po lewej.. dodatkowo co to by dalo? Na tych fotkach nie ma niczego - tak wiec niczego nie da sie tez o nich napisac.

Komentowac mozna, ale tak jak napisalem, jedynie te prace, ktore nosza chocby drobne znamiona poprawnej fotografii lub motyw tam umieszczony byl na tyle ciekawy, ze zatrzymamy sie na chwile przed tym zdjeciem.

No chyba ze ktos czuje sie na silach i chce szukac w odrzutach zdjec ktorym "zabraklo" do bycia dobrym - mi sie bawic w to nie chce. Nie czuje sie tez na silach, aby innych uczyc fotografii.

Wole ogladac zdjecia dobre i czerpac z nich pomysly, niz ogladajac slabe i wypaczac swoj punkt patrzenia. I wam polecam to samo.. ogladajmy prace, ale tylko te dobre. Na poprawianie innych przyjdzie jeszcze czas :)

Kubaman
11-04-2006, 10:51
hej, ale przecież napisałem w pierwszym poście, że bierzemy pod uwagę zdjęcia na odpowiednim poziomie estetycznym. Nie popadajmy w skrajności, przeciez robimy to sami, mamy chyba rozum i pewne rozeznanie w fotografii :roll:

Przyczepiłes sie Czacha trochę za bardzo, zupełnie nie rozumiem czemu, tematu o odrzuconych zdjęciach - to nie o to idzie. Co kształtuje opinie - to jest temat, na przykładach. Chcecie to można to wrzucić do Szkoły fotografii i moderować propozycje zdjęć, ale czuję, że tutaj jest potrzebna swobodniejsza dyskusja - a w końcu większość z nas jakiś cywiliziwany poziom prezentuje.

P.S>
Co kształtuje opinie - to jest temat, na przykładach.
BTW, polecam tytuł wątku ;)

cood
11-04-2006, 10:52
Czacha.
mnie sie wydaje, ze Kubie nie chodzi o to, aby szukac pozytywnych elementow w gniotach, a pokazywac zdjecia, ktore wg pokazujacego sa interesujace z adnotacja dlaczego uwaza, ze tak wlasnie jest.

edit: Kuba nie ubiegl :)

a.

muflon
11-04-2006, 10:54
Czacha dobrze gada. Jest wiele zdjec (rowniez na tym forum) pod ktorymi ludzie pisza teksty w stylu "czekam na konstruktywna krytyke", podczas gdy powiedziec o fotce po prostu sie nie da... nic... Tyle ze juz chyba w takiej sytuacji lepiej ignorowac, niz kwitowac jako "gniot".

McKane
11-04-2006, 10:57
Czacha ale ja to widze zupelnie odwrotnie niz to co zaproponowales. Bardziej chodzi o zdjecia ktore na plfoto maja kupe komentarzy wybitnych a tak naprawde (powiedzmy moim zdaniem) nic soba nie reprezentuja.

I teraz rodzi sie we mnie pytanie ... czy to ja nie mam racji i nic nie wiem o fotografii (co jest bardzo prawdopodobne) czy tez te 70 osob to zwykle TWA i zdjecie rzeczywiscie nic soba nie reprezentuje a osoby glosuja zeby dostac takze pozytywny komentarz zwrotny.

Czacha
11-04-2006, 11:07
Ja tylko pisza swoja opinie.. bo przeciez po to powstal ten watek :) Mi sie ten pomysl nie podoba, a wam sie nie podoba moje postrzeganie tego problemu ;) I wszyscy sa szczesliwi :)

McKane, czyli chcial bys stworzyc cos co mialo by obalic TWA? :) Nie no, zartuje troche teraz :) Ale moje pytanie brzmi nadal - po co? Czy nie mozna robic to samo na plfoto? Przeciez po to powstalo ;) TWA bedzie chwalilo.. wy, jako opozycja, bedziecie pisac "gniot" tylko w bardziej rozbudowanej wersji :) I w ten sposob powstanie 2gie TWA ;)

McKane
11-04-2006, 11:20
Ja tylko pisza swoja opinie.. bo przeciez po to powstal ten watek :) Mi sie ten pomysl nie podoba, a wam sie nie podoba moje postrzeganie tego problemu ;) I wszyscy sa szczesliwi :)

O nie ... my bedziemy szczesliwi jak Tobie sie ten pomysl spodoba ... dobrowolnie badz sila ;)

McKane, czyli chcial bys stworzyc cos co mialo by obalic TWA? :) Nie no, zartuje troche teraz :) Ale moje pytanie brzmi nadal - po co? Czy nie mozna robic to samo na plfoto? Przeciez po to powstalo ;) TWA bedzie chwalilo.. wy, jako opozycja, bedziecie pisac "gniot" tylko w bardziej rozbudowanej wersji :) I w ten sposob powstanie 2gie TWA ;)

Nie chce rozbijac TWA niech sobie beda i ja nawet rozumiem zasade ich dzialania. Chcialbym tylko wiedziec (o ile sie da) czy wedlug osob ktore uwazam na tym forum za naprawde solidnych fachowcow jakies tam zdjecie ma wedlug nich cos w sobie czy tez nie ma. I nie od strony gustow bo te jak wiadomo sa niewymierne ale od strony czysto analitycznej. Bardzo fajna pod tym wzgledem jest szkola CB ale ze wzgledu na jej regulamin nie pozwala na swobodna dyskusje.

Problemem pewnie staly by sie jak zwykle pyskowki i osobiste przytyki ale zawsze mozna sprobowac. Nie koniecznie od razu nowe podforum ale moze w obrebie jakies juz istniejacego.